DE CE SERVICII POT BENEFICIA ASIGURAȚII ȘI NEASIGURAȚII LA SĂNĂTATE, ÎN VIITOARELE PACHETE MEDICALE PENTRU 2020-2021

0
699

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a lansat recent, în dezbatere publică, un proiect de hotărâre potrivit căruia viitoarele pachete de servicii medicale de stat urmează să acopere o perioadă de doi ani, adică din 2020 și până în 2021. Aceste pachete sunt atât pentru persoanele asigurate, cât și pentru cele neasigurate. Ca de obicei, serviciile medicale de stat se vor împărți, în pachetul minimal de servicii, pentru cei care nu sunt asigurați în sistemul sanitar, și pachetul de servicii de bază, destinat asiguraților. Până la intrarea în vigoare a viitoarelor pachete medicale, proiectul de hotărâre fiind necesar să fie mai întâi aprobat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial, persoanele fizice au serviciile asigurate prin pachetele aferente anilor 2018 și 2019.

Potrivit proiectului, pachetul minimal de servicii pregătit de CNAS va cuprinde servicii de urgență, adică asistență medicală, anamneză, examen clinic și tratament la medicul de familie. Totodată, se prevede asigurarea supravegherii sarcinii și a urmăririi lăuziei. Pachetul minim, scrie avocatnet, va mai acoperi examinările pentru constatarea decesului, precum și eliberarea certificatului medical constatator al decesului. De asemenea, vor exista și servicii în asistența medicală ambulatorie, care vor include, printre altele, servicii de urgență, supravegherea și depistarea bolilor cu potențial endemoepidemic, consultații pentru supravegherea sarcinii și lăuziei.

În ceea ce privește pachetul de bază, la medicul de familie, asigurații vor primi consultații în caz de boală, inclusiv la domiciliu, precum și consultații la cabinet. Tot la medicul de familie vor fi disponibile consultații preventive, consultații pentru planificarea familială, consultații pentru viitoarele mame, servicii medicale suplimentare și administrarea de medicamente. Pentru medicina dentară, asigurații vor primi consultații, tratamente odontale, tratamente protetice și tratamente ortodontice.

În cazul asistenței medicale în spitale, pachetul de bază va include consultații, investigații, tratament medical, tratament chirurgical, medicamente, dispozitive medicale, cazare și masă. Spitalizarea asigurată va fi continuă și de zi. Pachetul de bază va mai cuprinde consultații de urgență la domiciliu, transport sanitar, îngrijiri la domiciliu, asistenţă medicală de recuperare, medicină fizică și de reabilitare (în sanatorii, inclusiv balneare și preventorii) și dispozitive medicale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 4 =