FLOAREA BÎRZU, DIRECTORUL FILIALEI BUZĂU A CRUCII ROŞII: ,,PRIN BALUL CARITABIL DE DRAGOBETE VREM SĂ REÎNVIEM TRADIȚIILE, ÎN SPECIAL IA ROMÂNEASCĂ”

0
983

Acorduri de muzică autohtonă și ie românească. Sunt doar o parte dintre ingredientele balului caritabil de Dragobete, pe care Crucea Roşie îl va organiza vineri, 21 februarie, ora 19:00, la un local din Buzău, aflat lângă magazinul Kaufland, dinspre bariera Ploiești. Sunt invitaţi să participe buzoienii în număr cât mai mare, iar flondurile strânse vor fi folosite pentru a rezolva problemele Crucii Roșii în general. Special pentru acest eveniment au fost pregătite un meniu tradițional românesc, decoruri de primăvară, un program artistic special și alte surprize. Printre invitați se află și Irina Vlăduca Marghiloman, nepoata marelui politician buzoian Alexandru Marghiloman. Mai multe despre acest bal caritabil, aflăm de la Floarea Bîrzu, directorul Filialei Buzău a Crucii Roşii, într-un interviu oferit ziarului Scurt pe 2:

Reporter: Crucea Roșie organizează un nou bal caritabil, de această dată de Dragobete. Când anume va avea loc?

Floarea Bîrzu: Balul caritabil va avea loc pe data de 21 februarie, pentru că noi am ținut să îl organizăm chiar de Dragobete, dar din păcate pică într-o zi de luni, așa că am decis să îl facem mai devreme, vineri, de la ora 19:00, la restaurantul Nova Clasic, din Bariera Ploiești, unde voluntarii noștri, îmbrăcați în ie și fotă vor aștepta invitații cu pâine de Rușețu și sare.

Reporter: Ce va avea diferit ediția din acest an ?

Floarea Bîrzu: Acesta este al șaptelea bal organizat de Filiala Buzău a Crucii Roşii. Prin acest bal caritabil de Dragobete, vrem să promovăm tradițiile și în special ia românească. Noi am vrut să reînviem așa o tradiție de când am început cu balurile, așa cum pe vremea Reginei Maria, patroana Crucii Roșii, se organizau astfel de evenimente, cu scopul de a strânge fonduri pentru răniții din război, așa ne-am gândit și noi să îmbinăm utilul cu plăcutul și să mai strângem ceva fonduri pentru a rezolva problemele Crucii Roșii în general. De data aceasta, ne-am propus să cumpărăm o mașină mai încăpătoare. La balul de anul trecut am strâns 15.000 de lei, care sunt puși într-un cont separat, și cu ce mai strângem anul acesta sperăm să reușim achiziționarea acesteia, pentru că avem o mare problemă. Primim de la firme mari tot felul de ajutoare, pentru școli, grădinițe, familii nevoiașe … . Ca să înțeleagă toată lumea, în urmă cu vreo două luni de zile am adus de la Galați, boilere pentru școli și grădinițe din 5 localități din județul Buzău (Tisău, Bisoca, Padina, Rușețu și Sărulești), de la o firmă care le-a donat. Pentru a lua acele boilere dintr-un depozit din Galați am fost nevoiți să facem trei drumuri, cu mașina pe care o avem la acest moment. Norocul nostru a fost că a mai avut un coleg drum în zonă și ne-a mai adus el diferența. Deci, este o mare problemă pentru noi, ca să nu mai spunem că atunci când mergem pe coclauri cu mașina noastră, abia putem ajunge. Ne trebuie ceva mai puternic, ca să nu ne mai tragă căruțele de fiecare dată.

Rep.: Așadar, ținuta este obligatorie, nu?

Floarea Bîrzu: Ținuta nu este obligatorie. Noi am propus ca promovând tradițiile, și în special ia românească, cred eu că fiecare are în garderoba sa o ie. Ar fi foarte frumos, mai ales că la finalul evenimentului se va alege cea mai frumoasă ie, sau ținută populară, din rândul participanților. Acum, fiecare vine cum se simte bine.

Rep.: Mai este și vreo altă condiție de participare pentru cei care vor veni la acest bal? O taxă de participare?

Floarea Bîrzu: Da, le-am scos la vânzare, tocmai în ideea să avem cât mai mulți participanți – 200 de lei este costul minim de persoană, ce reprezintă 100 de lei – meniul și 100 lei – donația făcută Crucii Roșii Buzău. Varianta este ori să achite pe loc aici, la sediul Crucii Roșii Buzău, pe bază de chitanță, ori în contul Crucii Roșii care este postat pe pagina noastră de Facebook (n.red. Banca Transilvania, nr. IBAN RO 96 BTRL RON CRT 020 70 19 403), sau direct la bal, în urna care va fi amplasată acolo, iar plicuri vor fi la fiecare masă.

Rep.: Meniul  va fi și acesta tradițional?

Floarea Bîrzu: Da, și meniul va fi unul tradițional. Am ținut cont de acest lucru. Vorbim despre mâncare tipic românească, băutură la fel, adică pentru doamne vișinată, pentru domni țuică de prună și vin adus de la Jariștea Odobești. La desert, participanții își vor putea delecta papilele gustative cu plăcintă românească. Vom mai avea și un tort, așa cum am avut la fiecare an,  pe care se află sigla Crucii Roșii și numărul de ani pe care îl are de la înființare – anul acesta se fac 144 de ani.

Rep.: Cine și-a anunțat până acum prezența? Cumva va veni și Irina Vlăduca Marghiloman?

Floarea Bîrzu: Da. De fiecare dată a venit și a fost alături de noi, la ultimele trei baluri. Chiar avem un parteneriat cu Asociația Alexandru Marghiloman și mă bucur tare mult că este alături de noi. La balul din toamna trecută am avut și reprezentanți au autorităților publice județene și locale. Noi așteptăm șiu acum pe toată lumea, inclusiv toate partidele politice. Crucea Roșie este apolitică, dar chiar aș vrea să văd acolo, la bal, cât de mult le pasă politicienilor de oamenii în nevoie ai județului Buzău.

Confirmarea privind prezența la bal se poate face până pe data de 18 februarie, la telefonul Crucii Roșii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 5 = 10