ROMÂNII VOR PUTEA SĂ-ȘI CUMPERE VECHIMEA ÎN MUNCĂ PENTRU PENSIE, DIN NOU, ABIA DIN 2021

0
703

Vechimea în muncă a putut fi cumpărată încă de la sfârșitul anului 2016, atunci când a intrat în vigoare Legea privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii. Numai că, la momentul respectiv, românii nu au putut beneficia de ea decât pentru o perioadă limitată de timp, așa încât în anul 2019, oamenii nu și-au mai putut cumpăra vechimea pentru pensie. O astfel de posibilitate va mai fi disponibilă de anul viitor, când va intra în vigoare noua lege a pensiilor.

Prin urmare, orice persoană care are un stagiu de cotizare de măcar 10 ani va putea să-și cumpere vechime la pensie pe o perioadă de maximum cinci ani. Important de reținut este că nu se mai cere ca acești cinci ani să fie consecutivi, așa cum se proceda în trecut. Prin urmare, posibilitatea de a plăti retroactiv vechimea în muncă va rămâne valabilă pe termen lung, pentru mai multe generații.

Acest mecanism este valabil strict pentru perioadele din trecut în care persoanele respective nu au plătit contribuția la pensii. Astfel, cei care doresc să își cumpere vechime pentru pensie, vor întocmi un contract de asigurare socială cu casa teritorială de pensii și vor plăti în rate, raportat la salariul mediu, contribuții pentru perioade din urmă care să totalizeze maximum cinci ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 1 =