PEDEPSE MAJORATE ÎN CODUL PENAL, PENTRU ABUZURILE ASUPRA MINORILOR

0
544

Senatul va dezbate un proiect de lege care prevede mai multe modificări la Codul penal şi Codul de procedură penală, în sensul majorării pedepselor în cazul infracțiunilor de abuz asupra copiilor, al infracțiunilor sexuale și al agresiunilor. Potrivit acestuia, orice faptă care implică contact sexual cu un minor cu vârstă mai mică de 15 ani va fi, în mod direct, încadrată ca viol, fără a fi nevoie de dovezi care să ateste imposibilitatea victimei de a se apăra sau tentativa de a opune rezistenţă. Totodată, pedepsele minime vor fi mărite de la 3 ani, la 4 ani.

În urma modificărilor propuse, persoanele găsite vinovate pentru actele sexuale împotriva minorilor cu vârstă de până la 14 ani pot primi pedeapsa maximă de 11 ani, în funcţie de gravitatea actului. Mai mult, pe lista infracţiunilor pentru care se poate dispune arestarea preventivă, vor fi incluse şi agresiunile sexuale cu victime copii (viol, act sexual cu un minor, racolarea minorilor în scopuri sexuale).

De asemenea, propunerea legislativă stabilește ca limita de vârstă pentru care infracțiunile nu sunt sancționate penal să fie coborâtă de la 3 ani, la 2 ani. O altă noutate va fi cea a incriminării faptelor unor persoane care doar le propun pe rețelele de socializare unor minori să se întâlnească, în scopul comiterii unui act sexual.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 9 =