VICTIMELE ACCIDENTELOR CU AUTOR NECUNOSCUT NU VOR MAI PLĂTI CHELTUIELILE MEDICALE

0
629

Deputații au dat recent votul decisiv pe o modificare a legii, în scopul reducerii abuzurilor făcute de spitale contra victimelor care nu cunosc beneficiul recunoscut de lege. Proiectul mai are nevoie și de aprobarea șefului statului ca să se aplice. Potrivit acestuia, cheltuielile medicale pricinuite de agresiunile sau accidentele cu autor neidentificat nu vor mai fi puse de spitale în sarcina victimelor. În plus față de textul senatorilor, deputații au mai propus un amendament prin care să fie clar stabilit că aceste cheltuieli se vor recupera din decontare de la Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

Legea sănătății nu cuprinde acum o referire expresă cu privire la aceste cheltuieli, iar victimele sunt puse adesea să plătească, arată inițiatorii proiectului. Asta, deși Înalta Curte a dat relativ recent o decizie fix pe acest subiect și care lămurește faptul că nu pot fi puse în seama victimei cheltuielile medicale necesare în urma vătămării aduse prin fapta unei persoane a cărei identitate nu este cunoscută.

Inițiatorii proiectului de lege menționează că victimele, care nu vor să ajungă să poarte un proces cu spitalul, cedează presiunilor și plătesc cheltuielile pe care, în mod normal, spitalele trebuie să le recupereze de la autorii agresiunilor sau accidentelor. În situațiile în care autorii nu sunt descoperiți, spitalul este cu atât mai interesat să recupereze cumva banii, iar victima infracțiunii este adesea somată să achite ceea ce nu i se cuvine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

34 + = 42