AMENZILE APLICATE BICICLIȘTILOR SE VOR REDUCE PENTRU UNELE ABATERI

0
560

Proiectul de lege potrivit căruia amenzile aplicate bicicliștilor de către poliția rutieră să fie încadrate într-o clasă mai mică de sancțiunia fost adoptat miercuri de deputați. Potrivit actului normativ, valorile amenzilor primite de către bicicliști vor scădea considerabil de la șase-opt puncte-amendă la patru-cinci, dar numai pentru o parte dintre contravențiile bicicliștilor. Mai exact, după schimbarea clasei de sancțiuni amenzile vor fi cuprinse între 580 și 725 de lei, față de cât sunt în prezent (între 870 și 1.160 de lei).

Prevederile propunerii nu se aplică momentan, pentru a intra în vigoare, fiind nevoie ca aceasta să fie mai întâi promulgată prin decret prezidenţial şi mai apoi  publicată în Monitorul Oficial. Și totuși, nu toate sancțiunile contravenționale aplicate bicicliștilor vor fi încadrate într-o clasă de sancțiuni mai mică. Mai exact, amenzile reduse nu se vor aplica și bicicliștilor care nu respectă regulile privind dotarea bicicletelor la circularea pe timp de noapte, a circulației pe autostrăzi, dar nici celor care nu au bicicletele dotate și cu alte sisteme și dispozitive, care nu respectă indicațiile polițistului. Potrivit Codului rutier, clasele de sancțiuni ale contravențiilor sunt următoarele:

  • clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă;
  • clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă;
  • clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă;
  • clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă;
  • clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă.

Contravențiile prevăzute la clasele de sancțiuni I-IV se aplică persoanelor fizice, iar clasa a V-a de sancțiuni se aplică exclusiv persoanelor juridice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 66 = 72