ROMÂNII CU STUDII SUPERIOARE ALEG SĂ EMIGREZE

0
700

Un număr alarmant de români cu studii superioare pleacă să muncească în străinătate.

Un studiu recent al Băncii Mondiale arată că aproape 40% din totalul emigranților români sunt absolvenți de studii superioare. Asta înseamnă aproximativ două milioane de români, dacă luăm în considerare numărul de români adulți aflați în Diaspora, estimat de guvern.

Economistii sunt de părere ca acest lucru este o mare pierdere pentru tara noastra, pentru că, prin munca lor, românii produc peste hotare creștere economică pentru țările de adopție, in timp ce România este golită de tineri bine pregătiți, care cu greu pot fi înlocuiți, ori convinși să revină acasă.

Numai anul trecut au plecat din țară 238 de mii de oameni, potrivit Institutului de Statistică. Asta înseamnă cât jumătate din populația unui oras ca  Brașovul. Mai grav este ca acest ritm de emigrare se va mentine constant sau chiar va creste. Cei mai mulți emigranți sunt tineri cu vârste între 25 și 35.

Potrivit datelor Comisiei Europene, România a ajuns anul trecut să aibă o pondere de 25% a absolvenților de facultate în grupa de vârstă 30-34 de ani. Practic, ne-am întors la situația de acum cinci ani, iar specialiștii pun această involuție și pe seama migrației.

Potrivit Băncii Mondiale, printre politicile pe termen lung care pot aborda cauzele de bază ale emigraţiei se numără întărirea guvernanţei, consolidarea instituţiilor din ţările de origine, păstrarea forţei de lucru, stimularea creării de locuri de muncă, investiţiile în învăţământul superior şi creşterea oportunităţilor pentru femei în economie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 28 = 36