ANUL UNIVERSITAR ÎNCEPE CU CEL MAI MIC NUMĂR DE STUDENȚI DIN ULTIMII 20 DE ANI

0
685

Noul an universitar, aduce in salile de curs ale facultatilor din tara, un numar scazut de studenti. Pentru ciclul universitar de studii cu licenta sunt doar 377 370 de persoane, cel mai mic numar de studenti din 1998 incoace.

Față de anul 2010, numărul de studenți români la licență a ajuns să fie aproape la jumătate. Situația poate fi pusă și pe seama introducerii procesului Bologna în 2014, adică obținerea licenței în 3 ani, nu în patru cum era până atunci. Anul trecut erau înscrise la studii de licență  putin peste 383 de mii de persoane,  în ușoară creștere față de anul anterior , 2017.

In total, la facultate în România, în ciclul de licență al anului universitar 2018-2019 erau circa 402 mii  de studenți, din care 25 de mii  studenți străini.

Numărul facultăților care isi incep anul acesta cursurile  este de 406 de stat și 148 particulare.

Cei mai mulți studenți sunt în zona Capitalei, pe locul al doilea fiind Regiunea Nord-Vest cu Cluj-Napoca cel mai important centru universitar, iar pe trei Regiunea Nord-Est, cu Iași.  In cinci judete din tara- Botoșani, Giurgiu, Ialomița, Tulcea și Vaslui, nu există instituții de învățământ superior.

Migrația a contribuit cel mai mult la declinul populației de studenți. Potrivit unui studiu recent,  cei mai mulți emigranți români au locuri de muncă necalificate, iar jumătate dintre românii cu studii universitare plecați în străinătate au job-uri, ce nu cer specializare. Cei mai mulți români cu studii universitare se află în Canada ,77% și Statele Unite, 54%. La polul opus se află Italia , unde 7% dintre români sunt cu studii superioare), Germania și Spania, ambele cu aproximativ 17%.

Anul trecut, Romania a avut cea mai mare migratie din ultimii 9 ani: populatia unui oras cu aproape 220 de mii de locuitori a plecat din tara.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 54 = 61