ROMÂNIA ARE TOT MAI MULTI FUMĂTORI

0
556
A woman smokes a cigarette in this illustration picture taken in Paris, October 8, 2014. France's health ministry unveiled tough measures geared at stamping out smoking among young people, with a planned rollout of brandless cigarette packets and curbs on advertising for electronic cigarettes. REUTERS/Christian Hartmann (FRANCE - Tags: POLITICS BUSINESS HEALTH)

Constienți că viciul de a fuma le este dăunător sănătații, tot mai multi români fumează. Este concluzia îngrijorătoare a unui studiu privind consumul de tutun din România, realizat de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Datele arata ca  peste 5 milioane şi jumătate de conaţionali, care au peste 15 ani, îşi cumpără ţigări şi foarte puţini au încercat să renunţe la acest viciu.

Anul trecut  5,63 de milioane de români, cu varste de peste 15 ani, fumau ţigări clasice, electronice ori dispozitive de încălzit tutunul, ceea ce inseamna aproape 30 la suta din populatia tarii.

Cifra este cu 14 procente mai mare faţă de anul 2011, când fumau 26,8% dintre români. Pentru prima dată, într-un astfel de studiu apar cei care folosesc ţigări electronice şi dispozitive de încălzit tutun. Aproape un sfert de milion de români au adoptat acest obicei.

Principalele cauze ale creşterii consumului de tutun sunt promovarea agresivă a acestui obicei, dar şi preţurile scăzute care încurajează fumatul.

Medicii atrag atentia asupra acestui obicei nociv si cer adoptarea unor masuri de urgenta: modificarea legislaţiei şi extinderea interdicţiei de consum în spaţiile publice pentru toate aceste produse, intensificarea măsurilor de prevenire a fumatului, de informare cu privire la efecte. Trebuie stiut ca fumatorii ingerează peste 250 de substanţe nocive, dintre care 69 cancerigene.

România este fruntaşă la fumat în Europa, unde tendinţa este de scădere. În lume mor anual 8 milioane de oameni din cauza bolilor provocate  de fumat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 2 =