MIERE PUȚINĂ SI SCUMPĂ

0
590

Anul acesta mierea este mai putina si, evident, mai scumpa. Crescatorii de albine din Romania spun ca asta se datoreaza ploilor abundente din primavara, cand albinele au iesit din stup mai tarziu si nu au putut culege polen. Mai mult decat atat, stupii s-au imbolnavit, iar pierderile au fost si mai mari. Pentru a recupera din pagube apicultorii sunt nevoiti sa scumpeasca mierea si produsele apicole. Daca in prezent, un borcan de miere costa intre 20 si 40 de lei, in functie de sortiment, pana la sfarsitul anului, pretul ar putea sa creasca cu pana la 20 la suta.

Guvernul le acordă apicultorilor afectați de vremea nefavorabilă din primăvară un ajutor total de 37 milioane de lei.

Sprijinul financiar va fi in valoare de 20 lei/familia de albine  si reprezinta aproximativ 48% din cheltuielile efectuate de crescatorii de albine pentru asigurarea rezervelor de hrana, conform tehnologiei apicole. Valoarea totala a ajutorului de minimis care se acorda unui beneficiar nu poate depasi suma de 20.000 euro pe durata a trei exercitii financiare.

Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii, cumulative : sa aiba familii de albine inscrise in baza de date nationala apicola la data 1 martie 2019 si

sa aiba familii de albine inregistrate/autorizate la directia sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana.

Crescătorii de albine pot depune cererile de finanțare până la sfârșitul lunii octombrie.

Pentru moment, în România, consumul anual de miere pe cap de locuitor este unul dintre cele mai mici din Europa – suntem pe penultimul loc, cu mai putin de  500 de grame pe cap de locuitor.

În Germania sau Finlanda, consumul ajunge și la 2,8 kilograme pe cap de locuitor.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 2 = 5