“O FAMILIE, O CASA” CU DOAR 2 CAMERE

0
598

Prin programul „O familie, o casă” vor putea fi cumpărate doar apartamente de două camere. Prin impunerea unor venituri nete pe familie de maximum 4 500, respectiv 7000 de lei pentru cele cu copii dar prin limitarea valorii împrumutului la 66.500 euro, programul Prima Casă devine într-adevăr un program social. La un calcul simplu, cu creditele garantate de  stat, o familie va putea cumpara un apartament cu cel  mult doua camere, in capitala, iar daca preturile la imobiliare vor creste, aceasta situatie va fi si in provincie.

Spre deosebire de alte țări, unde guvernele subvenționează chiriile, programul „O familie, o casă”, care înlocuieşte programul „Prima casă”, preferă să subvenţioneze achiziţia unei locuinţe. Mai mult, prin modificările aduse de Ministerul de Finante, programul a devenit unul cu profil social. Dacă până acum orice roman putea accesa un credit cu dobândă redusă şi cu garanţia statului, acum doar familiile fără copii cu venituri de maximum 4.500 de lei şi cele cu unul sau doi copii cu venituri de maximum 7.000 de lei, pot accesa acest program. De asemenea, familiile cu un copil vor avea o reducere a dobânzii de o jumătate de punct, adică în jur de 4,13% pe an, în timp ce familiile cu doi copii vor avea o reducere a dobânzii de 1 punct procentual, până la 3,63%.

Astfel, prin noul program, în București, nu va putea fi cumpărat decât cel mult un apartament de două camere.  În restul localităţilor din ţară, preţurile la locuinţe sunt ceva mai mici, insa aceasta situatie, dupa cum sustin specialistii in imobiliare, se va mentine temporar, pentru ca pretul apartamentelor ar putea creste si in provincie.

Majoritatea apartamentelor de două camere din Capitala în blocuri vechi costă între 45.000 şi 55.000 de euro, dar poate ajunge si la 70 de mii de euro,  suma maxima pe care statul o va garanta prin program.

Din punct de vedere al adresabilităţii, în acest program se înscriu circa trei milioane de persoane, cei cu salariul minim şi cei cu salariul mediu, condiţii în care creditarea nu ar trebui să scadă, cel puţin teoretic.

Ministerul Finanţelor a anunţat la finalul săptămânii trecute că va modifica Programul Prima Casă. Dat fiind că susţine familiile cu copii, programul Prima Casă va fi redenumit “O familie, o casă”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 40 = 41