PENSII MAI MARI DIN SEPTEMBRIE

0
678

Aproape 5 milioane de romani vor avea de la 1 septembrie pensii mai mari. Potrivit noii legi a pensiilor, punctul de pensie  se mareste  de luna viitoare la 1.265 de lei,  insa numai pentru cele bazate pe contributivitate si nu pentru pensiile speciale.

Potrivit ultimelor statistici furnizate de Casa Naţională de Pensii Publice, la finalul lunii iunie, 4,67 milioane de pensionari încasau, în medie, 1.188 lei, cu 1 leu mai mult decât în luna mai. Legea pensiilor prevede un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei în acest an, de 24,8 miliarde de lei anul viitor, urmand ca in 2022 sa fie de 81,1 miliarde lei. Punctul de pensie va creşte etapizat până în anul 2021, când va ajunge la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie. Din anul 2022, valoarea punctului de referinţă se va indexa anual cu rata inflaţiei şi 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

In ceea ce priveste pensiile speciale, statul plăteşte lunar peste 80 de milioane de lei, în plus faţă de cât au contribuit privilegiaţii acestor pensii.

Numărul beneficiarilor de pensii speciale a crescut în iunie, faţă de luna mai, ajungând la 9.312.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat luna trecută că pensile special vor fi impozitate, însă proiectul de act normativ nu a fost încă supus dezbaterii publice. Ministrul spunea atunci că se lucrează la definitivarea formei finale, luându-se în calcul aplicarea unor taxe suplimentare impozitului pe venit cu 30-50%.   Cea mai mare pensie este în prezent de 74.219 lei, în Argeş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 + = 21