BACȘISUL, APROAPE DE LEGIFERARE

0
595

Bacșișul este tot mai aproape de a deveni legal, după ce Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică un act normativ care îi stabileşte valoarea de până la 15% şi obligă evidenţierea acestuia pe bonul fiscal în cazul serviciilor de restaurant şi baruri, indiferent dacă se achită cash sau cu cardul.

Evidențierea bacșișului pe bonul fiscal nu este obligatorie pentru livrările la domiciliu.

Potrivit documnetului se interzice condiționarea, sub orice formă, a livrărilor de bunuri sau a prestărilor de servicii de acordarea bacșișului. Operatorul economic trebuie să îi înmâneze clientului, în prealabil emiterii bonului fiscal, o notă de plată  care să conțină  rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacșișului pe care acesta dorește să îl ofere.

Așadar, nivelul bacșișului oferit de client poate varia între 0% și 15%. Odată încasat, angajatorul este obligat să distribuie angajaților, sumele provenite din încasarea bacșișului, integral, sume care se vor înregistra și în contabilitate.

Bacșișul se introduce în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formă de articol, cu denumirea „bacșiș”. Pentru salariat, sumele provenite din bacșiș sunt calificate ca venituri din alte surse, fiind supuse impunerii prin reținere la sursă la momentul acordării veniturilor de către plătitorii de venituri. Astfel, veniturile nu se cuprind în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale.

Legalizarea bacșișului este o solicitare mai veche a patronatelor din Turism, iar măsura se aplică de câțiva ani și în alte state europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

14 + = 19