AUTORITĂȚILE BUZOIENE, DIN NOU ÎN ALERTĂ, DIN CAUZA PESTEI PORCINE

0
637

O nouă explozie de cazuri de pestă porcină africană în județul Buzău, după o perioadă în care autoritățile reuşiseră închiderea mai multor focare izbucnite în gospodării. În prezent, pesta porcină africană evoluează în 18 focare din gospodăriile particulare declarate în 6 localităţi buzoiene: oraşul Pogoanele (1 focar), satul Căldărăşti (9 focare), satul Cochirleanca (3 focare), Valea Râmnicului (1 focar), Padina (1 focar) şi satul Mărgineanu (3 focare).

Întrunit în şedinţă, Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor a adoptat mai multe măsuri menite să limiteze răspândirea bolii.  Printre altele, membrii comitetului au luat în discuţie şi măsura sacrificării porcilor în masă, însă nu a fost adoptată o hotărâre în acest sens. Autoritățile sanitar veterinare reamintesc proprietarilor de porci că statul îi va despăgubi în cazul îmbolnăvirii animalelor. Astfel, fermierii  care şi-au pierdut animalele din cauza pestei porcine africane pot solicita ajutor de stat, dacă porcii aveau sub greutatea standard de 100 kilograme, la momentul sacrificării. Banii pentru despăgubiri sunt alocati din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin Direcțiile Sanitar-Veterinare.

În prezent, poliţiştii fac cercetări pentru a stabili cum a ajuns virusul în gospodăriile din localitatea Căldărăşti, acolo unde au izbucnit cele mai noi focare de pestă porcină din județul Buzău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 54 = 59