CUM SĂ NE PROTEJĂM DE SOARE VARA

0
724

Crema cu factor de protecție UV a devenit din ce în ce mai importantă pe măsură ce razele soarelui pe timpul verii sunt tot mai nocive. Dermatologii recomandă înainte de expunerea la soare aplicarea unei creme cu factor de protecție mare, astfel încât să evităm neplăcerile cauzate de nivelul mare de radiații. Ideal ar fi ca aplicarea cremei să se realizeze cu minim 15-30 minute înainte de a ieși în soare.

Ce sunt radiațiile ultraviolete?

Razele soarelui conțin radiații ultraviolete UVA, UVB, UVC. Radiațiile ultraviolete UVA au lungimea de undă mare, fapt ce face să pătrundă în profunzimea pielii și să ducă la ridarea, uscarea și îmbătrânirea acesteia. Radiațiile ultraviolete UVB au lungimea de undă medie, ele cauzează arsuri pe suprafața pielii după o expunere la soare mai îndelungată. Radiațiile ultraviolete UVC sunt filtrate prin stratul de ozon, de aceea nocivitatea lor nu este importantă, pentru că ele sunt absorbite de mediu.

Ce este SPF-ul?

SPF-ul, factorul de protecție solară, este un parametru care reprezintă cantitatea de radiație pe care pielea o poate primi până când începe să se înroșească, atunci când folosești o cremă cu protecție, față de situația în care pielea nu e protejată. Dacă în mod normal, fără protecție pielea ta se înroșește după 2 minute de stat la soare, prin aplicarea unei creme cu SPF 15 poți sta la soare de 15 ori mai mult, adică o jumătate de oră. Dacă folosești o cremă cu SPF 30, poți sta în soare chiar și o oră.

Factorii de protecție împart în patru grupe:

Protecție scăzută: SPF 6-10;

Protecție medie: SPF 15 care protejează corpul de 94% din radiațiile UV și SPF 25 care oprește 96% din radiațiile ultraviolete;

Protecție înaltă: SPF 30 care poate absorbi 97% din radiațiile UV;

Protecție foarte înaltă: SPF 50+ care blochează 98% din radiații

Cum alegi produsul potrivit în funcție de tipul tău de piele?

Un factor de protecție ridicat prelungește posibilitatea expunerii la soare, inclusiv la plajă și asigură obținerea unui bronz sănătos. Când ne alegem produsul trebuie să ținem cont de cele 4 tipuri de piele:

Tipul 1: persoanele cu pielea foarte albă, blonde sau roșcate, cu ochii verzi sau albaștri, care se ard imediat la soare. Acestea ar trebui să folosească întotdeauna o cremă cu factor de protecție SPF 50.

Tipul 2: persoanele șatene care se ard ușor la soare și se bronzează cu dificultate trebuie să apeleze la o cremă cu factor de protecție SPF 45.

Tipul 3: persoanele care au pielea mai puțin sensibilă și care nu se ard după expuneri scurte la soare pot folosi o cremă cu factor de protecție SPF 30.

Tipul 4: persoanele brunete, cu ochi negri sau căprui, cu pielea măslinie, care nu suferă arsuri sunt cele mai norocoase la întâlnirea cu razele soarelui și se pot baza chiar și pe o cremă cu un factor de protecție mic, cum ar fi SPF 15.

Cum aplicăm crema cu factor de protecție la plajă?

Numeroase studii au arătat că cei mai mulți oameni nu folosesc o cantitate suficientă de cremă cu factor de protecție solară, lucru ce le asigură între 10% şi 25% din protecția de care ar beneficia la o aplicare corectă. Astfel, la o singură aplicare cantitatea recomandată de medici este de 30 ml, adică echivalentul a două linguri pline. Eficacitatea stratului de cremă de plajă cu factor de protecție aplicat corect pe piele scade în timp, așa că aceasta trebuie aplicată în mod repetat în funcție de expunerea la soare.

Alina Răducan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 24 = 34