DE CE ESTE OBLIGATORIU SĂ PURTĂM OCHELARI DE SOARE VARA?

0
860

Soarele puternic din timpul verii poate avea efecte nedorite asupra vederii. Tocmai de aceea protejarea ochilor de radiațiile UV cu ajutorul ochelarilor este esențială. Aceste radiații pot provoca boli grave de vedere, cum ar fi cataracta. Ochelarii de soare funcționează ca un filtru care nu lasă radiațiile UV să intre în contact cu ochii noștri. Lentilele ochelarilor de soare au capacitatea de a diminua, prin filtrare efectele nocive ale radiațiilor.

Atenție cum vă alegeți ochelarii de soare!

Specialiștii susțin faptul că alegerea ochelarilor de soare trebuie să se facă doar în baza indicațiilor medicilor, oferite în timpul vizitei la cabinetul oftalmologic. Important este ca perechea de ochelari de soare pe care dorim s-o purtăm pe timp de vară, să respecte câteva criterii legate de filtrele care diminuează radiațiile emanate de soare. De asemenea și lentilele trebuie să ofere o imagine clară şi nedistorsionată.

Și culorile lentilelor contează

La fel de importante în alegerea ochelarilor de soare sunt și culorile lentilelor. Astfel, culoarea gri este odihnitoare și nu alterează percepția culorilor. Lentilele de culoare maro și verde distrug cantitatea de UV care pare pot afecta vederea și sunt recomandate persoanelor care suferă de miopie sau hipermetropie, iar culoarea galbenă a lentilelor este recomandată în condiții de cer noros.

Cum alegem ochelarii pentru copii
În cazul copiilor există argumente pro și contra ochelarilor de soare. Aceștia ar trebui să poarte ochelari de soare atunci când se expun razelor ultraviolete, când merg la mare, sau când stau la soare mai mult. Copiii nu trebuie să poarte ochelari de soare când nu sunt expuși la soare. La copii sistemul vizual se dezvoltă până la șapte ani și dacă stau mereu cu ochelarii de soare pe ochi le poate scădea acuitatea vizuală. De aceea, în cazul copiilor ochelarii se poartă doar la soare.

Alina Răducan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 1 =