A DOUA ZI DE RUSALII. CE NU AI VOIE SĂ FACI ÎN ACEASTĂ ZI

0
384

Astăzi este a doua zi de Rusalii, sau  ziua Sfintei Treimi, adică a Tatălui, A Fiului și a Sfântului Duh. Sărbătoarea Rusaliilor este una dintre cele mai vechi sărbători creştine, împreună cu cea a Paştilor. Creștinii respectă tradiții și obiceiuri vechi de mii și mii de ani. În tot acest timp, oamenii au învățat cum să se ferească de Rusalii, sau de iele, cum mai sunt ele cunoscute în popor.

În unele zone ale ţării, în a doua zi de Rusalii se împart oale împodobite cu flori şi cu un colac deasupra, pentru pomenirea morţilor. Se împart și farfurii frumos împodobite pentru cei vii. În unele zone, oamenii îşi împodobesc casele şi gospodăriile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a alunga răul şi bolile.

În tradiţia populară se spune că este ziua în care se culeg plantele de leac şi e interzisă munca.

Ce nu ai voie să faci în Lunea Sfântului Duh

1.Este interzis să te cerți fiindcă vei fi luat din Rusalii.

2.În ziua a doua de Rusalii, oamenii obișnuiesc să poarte în sân sau în buzunare frunze de nuc sau de tei sfințite la biserică, pentru a nu fi luați din Rusalii sau pociți de către Ielele neiertătoare.

3.De Rusalii, timp de 9 săptămâni, nu se vor mai culege ierburi de leac.

4.În zilele de Rusalii nu e bine să te cerţi, fiindcă vei fi „luat din Rusalii”.

5.De Rusalii nu e bine să mergi la câmp, pentru că Ielele te pot prinde și te pot pedepsi.

6.De Rusalii nu se intră nici în vie, nu se merge în locuri pustii, pe lângă păduri sau fântâni, deoarece, conform miturilor populare, te poți întâlni cu spiritele rele.

7.Cine lucrează de Rusalii va fi pedepsit de puterea Ielelor, deoarece nu cinstește și prețuiește cum se cuvine această sărbătoare extrem de importantă a creștinătății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here