TREI ZILE DE TEMPERATURI RIDICATE, LA PRAGUL CANICULEI

0
747

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare de disconfort termic şi manifestări de instabilitate atmosferică în cea mai mare parte a ţării, valabilă de astăzi de la ora 10.00 până vineri la ora 23.00.

Vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a ţării, iar în regiunile vestice, nord-vestice, sudice şi sud-estice şi pe arii restrânse în restul teritoriului, după-amiaza disconfortul termic va fi ridicat.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi.

Îndeosebi după-amiaza şi seara, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată la deal şi la munte şi pe arii restrânse în celelalte regiuni. Vor fi perioade în care se vor semnala averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15…25 l/mp şi izolat 35…40 l/mp.

Medicii ne avertizează să avem grijă să nu ieşim din case în perioada caniculei, iar grupele de risc, bătrânii, copiii, persoanele cu probleme de sănătate şi gravidele trebuie să se ferească de soarele puternic şi să consume multe lichide. În acelaşi timp, ne este recomandat să purtăm haine deschise la culoare, să folosim cremă cu protecţie solară şi să mîncăm alimente uşoare. Principalele simptome care apar în urma căldurii excesive sînt stările de leşin, ameţelile, greţurile, durerile de cap, crampele musculare sau bătăile cardiace accelerate. Dacă apar una dintre aceste simptome, specialiştii ne recomandă să ne adresăm de urgenţă cadrelor medicale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 12 = 16