VACANȚE CU ECONOMIE LA CARBURANȚI. DE UNDE SĂ ALIMENTAȚI DACĂ PLECAȚI ÎN STRĂINĂTATE?

0
1059

Şase români din 10 vor călători cu maşina personală în vacanţa din vara aceasta. Cei  care vor merge in destinatii din afara tarii ar trebuie sa stie de unde sa alimenteze masina cu carburant, astfel incat costurile cu transportul sa fie minime. Odata trecute granitele tarii trebuie sa stiti ca cei mai ieftini carburanti sunt in Bulgaria, iar cele mai mari preturi la benzina si motorina le gasiti in Franta si Portugalia. Indiferent de tara unde va petreceti vacanta de vara, inainte de a parasi Romania, faceti-va plinul, pentru ca suntem a doua cea mai ieftină ţară din UE din acest punct de vedere.

Costurile de transport pentru românii care intenţionează să plece în vara aceasta peste graniţe cu maşina proprie pot fi reduse substanţial dacă alimentează doar în ţările cu preţuri mici la benzină şi motorină.

Combustibilul bulgăresc este cel mai ieftin. În rest, dacă ţara de destinaţie nu este Bulgaria sau nu tranzitaţi statul vecin pentru a ajunge în vacanţă, plecaţi cu rezervorul plin de benzină din România, pentru ca suntem a doua cea mai ieftină ţară din UE, la capitolul carburanti auto. In Uniunea Europeana, la sfarsitul lunii mai, preţul mediu pentru benzina Euro Super 95, cel mai vândut sortiment, era de 1,21 de euro pentru un litru. În Bulgaria, veţi găsi un preţ mediu al benzinei de 1,13 euro litrul.

Dacă maşina pe care o conduceţi are însă un motor diesel, să cumpăraţi mult combustibil din România nu este cea mai eficientă decizie. Preţul mediu la noi este de 1,24 euro litrul, adică mai scump decât în Bulgaria unde puteti cumpara un litru de motorina cu 1,14 euro,  sau decat  in  Lituania unde puteti alimenta cu 1,18 euro litrul sau in Malta cu 1,23 euro litrul.

Una dintre ţările preferate ale românilor pentru vacanţa de vară, Grecia, are preţuri mari la combustibil, de 1,64 de euro la benzina Euro 95 şi de 1,41 de euro litrul la motorină. Aşadar, cum cea mai rapidă rută pentru a ajunge acolo este România-Bulgaria-Grecia, cel mai bine este să vă umpleţi rezervoarele din Bulgaria, fie că aveţi maşina cu motor pe benzină sau diesel.

Dacă mergeţi mai departe, spre Spania şi aveţi autoturism cu motor pe benzină este de evitat ca locaţie pentru alimentare Franţa, unde este mai scump decât în ţara de destinaţie: 1,59 euro faţă de 1,35 de euro la benzină şi 1,48 de euro faţă de 1,26 de euro litrul la motorină. De asemenea, dacă vreţi să ajungeţi şi până în Portugalia, nu alimentaţi de acolo. Preţurile medii sunt de 1,58 de euro litrul de benzină şi 1,39 de euro litrul de motorină.

Pentru a ajunge cât mai ieftin în Germania cu un autoturism pe benzină, alimentaţi în România şi în Ungaria, iar dintre Austria şi Germania alegeţi Austria unde preţul mediu este de 1,31 de euro faţă de 1,52 de euro litrul. Dacă motorul maşinii este diesel, atunci faceţi plinul în România şi Austria, pentru că Ungaria este uşor mai scumpă.

Pe lângă economiile pe care le puteți face cu alimentarea de carburanți, nu uitați, ca înainte de a pleca la un drum lung, în afara țării, trebuie să vă puneți la punct mașina și din punct de vedere tehnic. Repararea autoturismului în service-urile din străinătate nu este deloc ieftină.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

74 + = 82