STUDII ALARMANTE! CE ALIMENTE PROVOACĂ DECES, CANCER ȘI BOLI CARDIOVASCULARE?

0
650

Două studii europene efectuate timp de nouă ani, în rândul a peste 120.000 de persoane au sugerat că alimentația necorespunzătoare bazată pe produse ultra procesate crește riscul de boli cardiovasculare, cancer și deces.  Acestea întăresc argumentele anterioare care fac legătura dintre alimentele ultra procesate și un risc crescut de obezitate, hipertensiune arterială și chiar cancere, însă nu demonstrează o legătură de cauzalitate directă.

Ce sunt alimentele ultra procesate?

Alimentele sunt considerate ultra procesate atunci când sunt produse prin procese industriale multiple și conțin numeroase ingrediente și mulți aditivi. Cele mai multe alimente ultra procesate sunt semipreparatele, sucurile cu zahăr sau îndulcitori, burgerii vegetali cu aditivi, cârnații, supele la plic și chips-urile și snaks-urile. Potrivit cercetătorilor, acestea au cantități mari de sare, grăsimi saturate, zahăr și sunt extrem de sărace în vitamine și fibre. La toate acestea se adaugă contaminanții din ambalaje și recipientele din plastic. Grav este faptul că acest tip de alimente reprezintă peste jumătate din aportul de energie în dieta umană în multe țări din Europa, inclusiv în România.

Studiul din Franța a demonstrat relația dintre alimentele ultra procesate și bolile cardiovasculare

Persoanele participante la studiu au fost monitorizate între 2009 şi 2018, pe o perioadă de cel mult şase ani. Studiul a evaluat consumul a peste 3.300 de alimente şi băuturi, clasificate după gradul lor de procesare industrială. Consumul de alimente ultra procesate a fost asociat dintotdeauna cu un risc mai mare de boli cardiovasculare, în special boli coronariene și boli cerebrovasculare. Studiul efectuat în Franța nu a condus la concluzia că există o relaţie cauză-efect, însă asocierea dintre alimentele ultra procesate şi riscul bolilor cardiovasculare este statistic semnificativă, luând în considerare celelalte caracteristici ale participanţilor (consumul de tutun, alcool, nivelul de activitate fizică, statutul socio-economic, vârsta, sexul, greutatea etc.).

Studiul din Spania a demonstrat că fiecare porție de alimente ultra procesate consumată zilnic crește riscul de deces

Concluziile studiului din Spania sunt și mai alarmante, un consum mare de alimente ultra procesate, adică mai mult de patru porţii pe zi, este asociat cu un risc crescut de mortalitate din orice cauză (62%) comparativ cu un consumul redus, adică mai puţin de două porţii pe zi. Fiecare porție suplimentară de alimente ultra procesate crește riscul de mortalitate cu 18%.

Alina Răducan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 + = 28