HEPATITA C: ALIMENTE ȘI MEDICAMENTE INTERZISE

0
2475

Boală ce afectează ficatul, hepatita C poate poate pune viața în pericol, dacă este lăsată netratată. Cu tratamentele potrivite, ea poate fi vindecată 100%.

De cele mai multe ori, boala nu are simptome evidente. Asta înseamnă că mulți oameni au infecția fără să știe. Când semnele afecțiunii apar, ele pot fi confundate manifestările altor boli. Pot să apară  simptome asemănătoare gripei (dureri musculare și febră), senzație de oboseală, pierderea poftei de mâncare, dureri abdominale, senzație și stare de rău.

Singura modalitate prin care se poate ști cu exactitate dacă aceste simptome sunt cauzate de hepatita C este printr-un test de sânge. Virusul hepatic C (VGC) se transmite prin sânge.

Dacă ai hepatita C, unele alegeri alimentare, precum și administrarea de anumite medicamente, pot face ca starea ta de sănătate să se înrăutățească și chiar să apară complicații.

Evită alcoolul!

Ficatul procesează nutrimenții din alimentele pe care le consumăm și elimină toxinele din sânge – inclusiv alcoolul. Acesta poate deteriora celulele hepatice, agravând problemele cauzate deja de virusul hepatic C. Autorii unui studiu realizat în aprilie 2013 și publicat în „Alimentary Pharmacology and Therapeutics“ arată că persoanele cu hepatita C, care au băut cantități moderate de alcool, chiar – și un pahar pe zi – au mai multe riscuri de a muri de boli de ficat decât cei care nu au consumat băuturi alcoolice.

Alimentele bogate în grăsimi, neindicate

Evitarea acestor alimente este importantă pentru persoanele cu hepatita C, deoarece boala provoacă adesea acumularea de grăsime în ficat, mai ales la cei care sunt obezi sau au niveluri mari de grăsimi în sânge. Excesul de grăsime poate accelera infecția, crescând riscul de ciroza. Printre alimentele pe care trebuie să le eviți se numără: untul, brânzeturile din lapte, carnea de vită grasă, pielea de pasăre, produsele care conțin ulei de nucă de cocos sau ulei de palmier. Grăsimile nesaturate sunt o alegere mai sănătoasă, în special grăsimile mononesaturate, cum sunt uleiurile de măsline, rapiță, susan și arahide.

Zahărul poate agrava boala

Persoanele cu hepatita C au un risc mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 și prediabet, deoarece zahărul afectează modul în care ficatul procesează zahărul și grăsimile. Consumul de alimente bogate în zahăr – cum sunt deserturile, băuturile răcoritoare și bomboanele – contribuie la dezvoltarea diabetului zaharat sau a prediabetului.

Alimente toxice pentru ficat

Când ai hepatita C, trebuie să fii prudent cu privire la ciupercile sălbatice și crustaceele. Există soiuri otrăvitoare de ciuperci sălbatice, care pot provoca insuficiență renală și chiar moartea în câteva zile.

Crustaceele crude sau gătite insuficient conțin un anumit tip de bacterii, care sunt dăunătoare pentru persoanele care au deja boli hepatice, cum este hepatita C. Astfel de bacterii se găsesc cel mai frecvent în stridii și scoici recoltate din apele calde de coastă.

Ce medicamente trebuie să eviți

Dacă ai hepatita C, trebuie să fii foarte atent cu privire la medicamente pe care le iei. Acetaminophenul, ibuprofenul, naproxenul și somniferele trebuie evitate. Cel mai bine ar fi să consulți medicul cu privire la ce pastile poți să iei.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 4 =