PATRU PROBLEME MEDICALE ALE COPIILOR SPECIFICE VERII

0
752

Vara este anotimpul în care copiii au cel mai mult timp liber pentru a se bucura de joc și joacă, însă nu de fiecare dată trece fără incidente. Anotimpul cald este asociat cu o serie de probleme de sezon la care părinții trebuie să aibă mare grijă. Iată cele mai frecvente probleme cu care se confruntă copiii vara și cum le puteți evita:

Deshidratarea

Deshidratarea apare atunci când corpul pierde mai multe lichide decât consuma. Copiii se deshidratează foarte ușor vara, mai ales în cazul în care petrec mult timp în aer liber. Senzația de sete se instalează uneori prea târziu, după ce corpul începe deja sa resimtă efectele lipsei de apă. Cel mai bun indicator este urina, cu cât culoarea ei este mai închisă, cu atât corpul este mai deshidratat. Pentru a preveni deshidratarea copilului ar trebui să-l obișnuiți să bea apă îndeajuns, în cantități mici, înainte de a pleca la joacă. Foarte important este că hidratarea copilului nu se face cu sucuri sau ceaiuri reci din comerț.

Insolația

Insolația este una din afecțiunile frecvente din timpul verii. Ea este o reacție a organismului la expunerea prelungită la soare și se manifestă printr-o creștere anormală a temperaturii corpului ce poate ajunge peste 40 de grade Celsius. Însoțită de deshidratare, insolația devine o urgență medicală. În cazul în care copilul are fața roșie, pielea caldă la atingere, respirația rapidă, stări de greață, dureri de cap și amețeli, cel mai probabil a stat prea mult în soare. Primul ajutor este vital. Copilul trebuie adăpostit la umbră pentru a-i scădea temperatura, iar consumul de lichide este obligatoriu. Pentru a preveni insolația, îmbrăcați copilul cu haine subțiri, hidratați-l cu multe lichide și fructe și nu uitați că pălăria este obligatorie.

Toxiinfecția alimentară

Temperaturile ridicate de pe timpul verii cresc riscul apariției toxiinfecției alimentare la copii. Aceasta este o infecție digestivă cauzată de înghițirea unor alimente contaminate cu bacterii, virusuri sau paraziți. Fructele și legumele proaspete, laptele nepasteurizat, mezelurile, carnea de pui și ouăle pot avea astfel de microorganisme. Toxiinfecțiile la copii se manifestă prin stări de greață, amețeli, vărsături, dureri de cap, de burtă, febră, frisoane și diaree. Simptomele apar la aproximativ 10 ore după ingerarea alimentului contaminat.  De cele mai multe ori, simptomele dispar de la sine, fiind necesară doar hidratarea. Chiar și așa, în cazul copiilor medicii recomandă consultul de specialitate. Aveți grijă la igienă, învățați copilul să se spele pe mâini cu apă caldă și săpun, mai ales înainte de masă.

Conjunctivita

Conjunctivita de bazin sau de piscină este o problemă comună cu care se confruntă părinții.  Ea este cauzată de infecții virale sau bacteriene, dar și de factori iritanți, cum ar fi clorul din apă, ori alergeni precum polenul, părul de animale sau praful. Conjunctivita poate fi recunoscută după următoarele simptome: înroșirea ochilor și lăcrimare excesivă, pleoape inflamate, senzație de mâncărime și nisip în ochi, nas înfundat, secreții nazale, febră sau tuse. Perioada de incubație diferă în funcție de cauză de la 2-3 zile în cazul conjunctivitei bacteriene până la 7-10 zile în cazul celei virale. Dacă mergeți la piscină convingeți-vă copilul să poarte ochelari de înot, iar când iese din bazin, clătiți-l cu apă rece pe față și folosiți dușul pentru a îndepărta cu săpun eventualele bacterii.

Alina Răducan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

10 + = 16