LEGEA ELECTORALĂ, MODIFICATĂ PRIN ORDONANȚA DE URGENȚĂ

0
634

Guvernul a modificat din nou legislaţia electorală prin Ordonanţa de urgenţă, iar de data aceasta a aprobat alegerea şefilor de Consilii Judeţene prin vot uninominal. Ordonanţa vine la niciun  an înaintea alegerilor locale. Actul normativ a fost publicat pe site pentru dezbatere publică vineri seara şi nu apărea pe ordinea de zi a şedinţei de luni.

Cu toate acestea în ședința de ieri a Guvernului, premierul Viorica Dăncilă   a spus că l-a promovat ca răspuns la mesajul dat de români la alegerile europene, când au stat cu miile la cozi şi mulţi nu au putut să voteze.

„Avem în şedinţa de azi (luni-n.red.) un act normativ prin care modificăm modul de alegere a preşedintelui Consiliului Judeţean. Am înţeles mesajul cetăţenilor, respectiv dorinţa de a avea un rol mai important în ceea ce priveşte alegerea factorilor de decizie şi de a-şi exprima în mod direct opţiunea de vot cu privire la cei care iau măsuri pentru comunitate. Vom modifica legislaţia, astfel încât preşedintele CJ să fie ales, din nou, prin vor direct de comunitatea locală”,  a afirmat primul ministrul, Viorica Dăncilă.

Şeful Executivului a spus că revenirea la votul uninominal „va creşte legitimitatea, reprezentativitate şi stabilitatea preşedinţiilor de Consilii Judetene”.

În replică, administrația prezidențială  susține că este un cadou făcut baronilor locali, referindu-se la faptul că oamenii ar putea vota persoane cunoscute la nivel local, chiar dacă nu preferă partidul din care fac parte. Alegerea prin vot uninominal îi va favoriza pe acei președinți de consilii aflați în prezent în funcție.

În urma alegerilor din 2016 sunt în funcţie 28 de preşedinţi Consilii Judeţene de la PSD, 9 de la PNL şi 4 de la UDMR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 1 =