OPERAȚIUNEA “PEȘTE TOXIC”

0
726

O amplă acțiune derulată astăzi, atât în România, cât și în Italia, Spania, Franța și Ungaria a vizat un grup organizat specializat în pescuit ilegal și comercializarea ilicită a peștelui. Pentru depistarea traficanților, polițiști din cele 5 țări au pus în aplicare peste 150 de mandate de percheziţie domiciliară. Descinderi au avut loc și la sediile unor firme din Buzău,care livrau către populație peștele adus ilegal in țară. Potrivit Poliției Române, au fost confiscate 30 de tone de peşte.

Gruparea organizată, formată din sute de români, francezi, italieni şi maghiari, ar fi creat un adevărat mecanism de procurare ilegală a peştelui, din afara ţării, dar și de transport și comercializare în România. Polițiști din cele 5 țări au pus în aplicare, astăzi, peste 150 de mandate de percheziţie domiciliară. La acțiune au participat și zeci de polițiști și jandarmi buzoieni.

Perchezițiile din județul Buzău au vizat opt depozite și magazine din municipiul Buzău, unele dintre ele aflate chiar în Piața Centrală.

Peștii, impropii consumului, erau braconați din apele teritoriale ale Italiei, Spaniei şi Franţei, unde pescuitul era interzis.  Ulterior, peștii erau depozitați şi transportați fără autorizaţie sanitar-veterinară, aşa cum impune legislaţia europeană şi română în domeniu. Aducerea în România a peştelui s-ar fi realizat prin folosirea unor documente falsificate, membrii grupării efectuând achiziţii intracomunitare, prin intermediul unor societăţi româneşti cu obiect de activitate în domeniul comercializării produselor piscicole, special înfiinţate de gruparea de traficanți.

În urma perchezițiilor, oamenii legii din România au confiscat 30 de tone de peşte, impropriu consumului, în valoare de aproximativ 600.000 de lei.

Cu sprijinul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor a fost distrusă întreaga cantitate de peşte confiscată.

În acest caz, s-a început urmărire penală in rem. Asta înseamnă că în acest moment, nicio persoană nu este urmărită penal, procurorii cercetând doar faptele.

Leonard Bunilă

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 2 =