CUM POȚI DEOSEBI MIEREA NATURALĂ DE CEA FALSĂ

0
1227

Mierea falsă este tot mai întâlnită pe rafturile magazinelor și mai nou, chiar și la unele târguri cu produse agricole.  Vremea rea ține albinele în stupi în plin sezon, din cele care ies, multe mor din cauza pesticidelor, iar mierea falsă câștigă teren. Un cumpărător neavizat deosebește cu greu mierea naturală, dar sunt câteva aspecte care pot ajuta în alegerea unui produs de calitate. Iată câteva indicii care te pot ajuta, chiar dacă nu ai experiență, să deosebești mierea naturală de cea falsă.

Fii atent la modul de prezentare

Eticheta trebuie să conțină datele apicultorului, termenul de valabilitate și detalii despre tipul de miere. Culoarea trebuie să corespundă tipului de miere menționat pe ambalaj. Înainte de a pleca la cumpărături, trebuie să știi neapărat că mierea de salcâm are o nuanță translucidă, aproape albă, mierea polifloră trebuie să fie de un galben deschis care strălucește la lumină, iar mierea de brad sau de mană are o culoare de chihlimbar maroniu-roșcat. Întoarce borcanul cu capacul în jos și, dacă bula de aer se mișcă foarte lent spre interior, densitatea mierii este ridicată deci ai în față un produs de calitate.

Verifică aroma

Diferitele tipuri de miere se deosebesc după aromă și miros. Dacă ești la târg poți valorifica avantajul de a gusta mierea. Dacă seamănă prea mult cu gustul banal de zahăr, este posibil să fie falsă. În schimb, în cazul în care aroma ei îți amintește de fâneață, de flori de salcâm sau de muguri de brad, ești față în față cu un borcan de miere naturală.

Aplică testul sugativei

Dacă ai ajuns acasă cu un borcan de miere și habar nu ai dacă este sau nu naturală, aplică testul sugativei. Toarnă un pic de miere pe o sugativă, sau chiar pe un filtru de cafea din hârtie. Mierea naturală nu este absorbită de sugativă, cea falsă va trece însă, prin hârtie.

Încearcă testul apei

Dacă ești un bun observator, picură două, trei picături de miere într-un pahar cu apă. Mierea organică se dizolvă mai greu, mierea falsă se dizolvă ușor și nu se depune deloc pe fundul paharului.

Supune-o testului pâinii

Întinde un strat subțire de miere pe o felie de pâine proaspătă. Dacă suprafața pâinii se usucă în câteva minute, ai cumpărat o miere bună, în schimb dacă mierea intră în pâine și o înmoaie, ai achiziționat un produs din apă și îndulcitori.

Aplică testul iodului

Pune apă și câteva picături de iod într-un pahar. Dacă mierea capătă o nuanță albăstruie, este falsă.

Alina Răducan

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

70 + = 77