VIȚA DE VIE, DISTRUSĂ DE GRINDINĂ

0
1173

Grindina a făcut prăpăd în podgoriile din județele Prahova şi Buzău. Zeci de hectare de viţă de vie au fost distruse, după furtuna violentă de zilele trecute.  Proprietarii din zona viticolă Prahova-Buzău estimează că aproximativ 80 la sută din cultura de struguri va fi compromisă în acest an.

 

Furtuna puternică, dar mai ales grindina căzută marți după amiază în sudul țării a produs pagube uriașe în podgoriile din județele Prahova şi Buzău. Localnicii spun că a plouat cu gheaţă mare cât nuca, iar dealurile s-au albit. Grindina a distrus lăstarii verzi de viță de vie pe care se formaseră deja chiorchinii de struguri. Zona afectată se întinde pe mai bine de 30 de kilometri şi cuprinde podgorii renumite din Valea Călugărească, Ceptura, Tohani şi Urlaţi, din județul Prahova, și Pietroasele și Breaza, din județul Buzău. Proprietarii au postat pe Facebook fotografii și clipuri în care se observă ravagiile făcute de grindina cât oul de porumbel.

Proprietarii din zona viticolă Prahova-Buzău estimează că 80 la sută din cultura de struguri va fi compromisă pentru la toamnă. Conform ministrului Agriculturii, Petre Daea, în zonă au fost lansate, marți, nu mai puțin de 16 rachete antigrindină, însă acestea nu au avut efect, pentru că, spune oficialul din minister, norii de grindină s-au format la 11.000 de metri altitudine, iar sistemul funcţionează doar până la 8.000 de metri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

59 + = 68