SUPERMARKETURILE, EXTREM DE SELECTIVE CU MARFA LEGUMICULTORILOR ROMÂNI

0
922

Este la îndemâna oricui să constate, atunci când face cumpărături din supermarketuri, că cel puțin în sectorul de legume şi fructe domină produsele din import. În timp ce retailerii susțin că sunt deschiși colaborării cu producătorii locali, aceștia spun că au motive întemeiate să ocolească marile lanțuri de magazine. Legumicultorii din Buzău spun că ar ieși în pierdere dacă ar accepta să vândă en-gros producția de legume și zarzavaturi către retaileri, deoarece vor prețuri foarte mici și sunt extrem de selectivi cu marfa.

 

Gheorghe Chiriță, un important legumicultor din Buzău, produce în această perioadă sute de kilograme de ceapă verde, pe care o vinde în piață la 2 lei legătură cu patru sau cinci fire. A încercat să o dea unui lanț de supermarketuri, însă a abandonat negocierile când a aflat prețul de nimic pe care urma să-l obțină. La fel de prost s-au încheiat și discuțiile pentru vânzarea salatei și a ridichilor produse de buzoian în solarii. Dacă ar fi acceptat să le vândă marfa en-gros ar fi scos mai puțini bani decât a investit în grădinărit din toamnă și până în prezent. Producătorul de legume din Buzău spune că statul român îi sprijină pe legumicultori în mică măsură.

Bazinul legumicol Buzău este una dintre sursele importante de marfă proaspătă pentru piețele din sud-estul țării, grădinarii buzoieni fiind renumiți. Tomatele, vinetele, castraveții și zarzavaturile de aici sunt mai gustoase decât produsele din import, dar și din alte zone ale țării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 10 = 17