CREȘTEREA OILOR ÎN ROMÂNIA,ÎN IMPAS

0
1526

Creșterea oilor a ajuns în impas după o gafă diplomatică. Cel puțin asta cred crescătorii de oi din județul Buzău, care acuză că declarația premierului României, Viorica Dăncilă, despre mutarea ambasadei României la Ierusalim, i-a înfuriat pe arabi atât de mult încât aceștia ar fi impus un embargo la comerțul cu ovine. În ultimii ani, spun fermierii, oieritul se află în impas din cauza altor politici păguboase ale Statului.

Creșterea oilor a devenit o afacere păguboasă, din cauza statului român. Așa crede Viorel Marin, unul dintre marii crescători de animale din zona Buzăului. La începutul anului, el avea în plan să vândă peste 800 de miei și oi tinere până la Paște. A rămas însă cu mai mult de jumătate din efectivul de oi, deși mai sunt doar câteva zile până la sărbătorile de Paște.

Crescătorul de animale din Smeeni a constatat o schimbare bruscă de comportament a comercianților arabi de oi, cărora le-a vândut mii de animale în ultimele trei decenii. El este convins că vina le aparține guvernanților, mai ales premierului Dăncilă, care ar fi supărat lumea arabă prin declarațiile privind mutarea la Ierusalim a Ambasadei României în Israel. Lui Viorel Marin, crescătorul din Smeeni, i-au recunoscut supărarea chiar arabii stabiliți în România care i-au cumpărat oi în ultimii ani și care acum parcă au intrat în pământ.

Viorel Marin crede că oieritul în România este pe cale de dispariție, din cauza politicilor păguboase ale Statului, lipsei subvențiilor și a crizei forței de muncă. Crescătorul de animale din Smeeni a găsit pentru angajare doar doi ciobani care să aibă grijă de peste o mie de oi. Brânzeturile nu mai au nici ele căutare iar miei vânduți în perioada Paștelui, la numai 8 sau 9 lei kilogramul în viu, nu acoperă cheltuielile de peste an.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 1 =