CURĂ DE DETOXIFIERE CU VERDEȚURILE DE PRIMĂVARĂ

0
1175

O cură de detoxifiere a organismului este mai mult decât binevenită primăvara, mai ales că avem la dispoziție legume și verdețuri proaspete, specifice acestui anotimp.  Urzicile, ștevia, spanacul, loboda, leurda, untișorul, păpădia, salata verde, ceapa verde, usturoiul verde au rol detoxifiant, de eliminare a toxinelor acumulate în organism de-a lungul iernii, de scădere a valorilor colesterolului. În plus, au rol în combaterea asteniei de primavară, de întarire a sistemului imunitar și de crestere a tonusului psihic.

Urzicile reprezinta un tonic general, datorită compozitiei bogate în aminoacizi esentiali, vitaminele A, cele din grupul B, C, K si E, calciu, potasiu, precum si fier si magneziu. Au rol detoxifiant, antiinflamator și fluidifică sângele. Urzicile reglează tranzitul intestinal și combat diareea.

Ștevia este bogata în vitaminele din grupul B, vitamina C și minerale esențialecalciu, magneziu, fier și potasiu, fiind în același timp lipsită de calorii. Prin conținutul de fibre reglează digestia, scade nivelul zahărului din sânge și reduce pofta de dulciuri și senzația acută de foame.

Loboda este bogata în vitaminele E si K și în fibre alimentare. Are foarte puține calorii, dar este contraindicată persoanelor care au pietre la rinichi.

Leurda conține minerale (potasiu, magneziu, calciu), fibre alimentare și are efect tonic cardiac. Leurda are rol detoxifiant, depurativ, diuretic și hipocolesteroleminat.

Patrunjelul are un continut bogat de potasiu, vitamina C, magneziu, fiind un bun dezinfectant.

Spanacul are în compozitie calciu, fier, acid folic, vitaminele E si K. Este recomandat femeilor însărcinate, persoanelor anemice și celor aflate în convalescență. Totodata, are rol anticancerigen și de reglare hormonală.

Ceapa verde are un conținut ridicat de magneziu, fibre și antioxidanți. Crește imunitatea organismului, fiind recomandată în răceli.

Salata verde (laptuca) conține săruri minerale (de iod, magneziu, fosfor, cupru, arsenic și zinc), dar și multe vitamine (A, B, C, D si E), care cresc rezistența organismului împotriva infecțiilor și virusurilor.

Usturoiu verde conține, în primul rând, alicina, substanța cu un puternic efect antibiotic, dar și vitamine (A, B1, B2, C). De altfel, are un conținut bogat în substanțe minerale, printre care: fosfor, sulf, potasiu, iod, calciu, siliciu. Este unul dintre cele mai eficiente alimente anticancerigene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 4 =