SECRETUL LEGUMELOR DE BUZĂU

0
952

Se apropie Paștele, iar goana gospodinelor după verdețuri și legume este în toi. Bazinul legumicol Buzău este una dintre sursele importante de marfă proaspătă pentru piețele din sud-estul țării, tradiția în grădinărit a buzoienilor fiind foarte veche. Se spune că roșiile, castraveții sau verdețurile de aici sunt mai gustoase decât produsele din import, dar și din alte zone ale țării. Explicația? Solul este foate fertil, fiind mai puțin nispios decât în alte zone ale țării!

Primele tomate crescute în sol românesc de legumicultorii din jurul municipiului Buzăul au ajuns deja pe tarabele din piață. Au prețuri mai mari, însă merită un ban în plus, pentru că au un gust deosebit și sunt produse în sistem sută la sută natural. În apropierea râului Buzău, solul este foarte fertil, mai puțin nisipos. Este unul dintre motivele pentru care legumele de aici sunt mai gustoase și mai aromate decât cele din alte părți.

Zilele acestea, solariile din jurul Buzăului produc la foc continuu legume și verdețuri pentru piețe din toată regiunea. Este o cerere masivă mai ales de ceapă și usturoi verde, ridichi, salată creață, verde și roșie.

Bazinul legumicol Buzău este una dintre sursele importante de marfă proaspătă pentru piețele din sud-estul țării, grădinarii buzoieni fiind renumiți. Tomatele, vinetele, castraveții și zarzavaturile de aici sunt mai gustoase decât produsele din import, dar și din alte zone ale țării.

Grădinarii din Buzău moștenesc priceperea și soiurile de zarzavaturi și legume de la refugiați bulgari, stabiliți cu două secole în urmă pe aceste meleaguri. Acesta a fost și argumentul care a convins autoritățile să înființeze aici, cu zeci de ani în urmă, Stațiunea de Cercetare în Legumicultură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 2 =