CĂRȚI DE IDENTITATE CU CIP, DIN VARĂ

0
1120

Cărţile de identitate româneşti se vor schimba după luna iulie, când va intra în vigoare noul regulament oficial al Uniunii Europene. Astfel, din vară, românii vor putea opta între cărți de identitate cu cip cu sau fără cip. Cu toate acestea, se pare că românii vor mai putea circula în spaţiul Uniunii Europene doar dacă optează pentru cărţi de identitate cu cip.

Documentele de identitate ale cetățenilor români vor fi schimbate din această vară, cel mai probabil după luna iulie. Noile buletine vor avea un format fizic mai mic decât cel actual din România, având dimensiunile unui card de credit.

Buletinele vor include obligatoriu un cip pe care vor fi stocate o fotografie și două amprente digitale ale titularului. De asemenea, cărțile de identitate, standardizate la nivelul tuturor țările membre ale Uniunii Europene, vor conține mai multe elemente de siguranță, dar și tehnologie modernă. Mai précis, potrivit acordului stabilit la nivel european, cărţile de identitate vor avea un format uniform de cârd de credit, o zonă de citire optică şi va respecta standardele minime de securitate stabilite de Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale. Acestea vor trebui, de asemenea, să includă o fotografie şi două amprente digitale ale titularului, stocate în format digital, pe un cip fără contact.

Noile buletine vor avea valabilitatea de 5 ani pentru minori și 10 ani pentru adulți, urmând ca persoanele în vârstă de peste 70 de ani să primească o valabilitate mai mare a actului de identitate.

Preschimbarea buletinelor va fi obligatorie, ieșirea din țară a celor care nu dețin buletin cu cip urmând a fi interzisă.

De asemenea, potrivit unui proiect de lege, statul roman intenționează să folosească noile buletine ca mijloc de autentificare în anumite instituții, precum ANAF.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

78 + = 85