VOUCHERE PENTRU ELECTRICITATE

0
831

Un nou Program Național intitulat “Prima Lumină”  ar urma să vină în ajutorul familiilor ale căror locuințe nu sunt racordate la rețeaua electrică. Proiectul, care  deocamdată a trecut de Senat, propune instituirea unui sistem de vouchere, în valoare de aproximativ 7 mii de lei,  suma care să asigure toate cheltuielile pentru cumpărarea echipamentelor, transport și instalare. Cu ajutorul voucherelor de lumină, gospodăriile care nu au beneficiat de energie electrică vor putea achiziționa un sistem verde de producere a energiei electrice -fotovoltaic, hidro sau eolian, sau, în funcție de condițiile locului, se vor putea conecta la rețeaua electrică de distribuție publică.

În propunerea legislativă se precizează că selecția și verificarea beneficiarilor ar urma să fie asigurată de Serviciile de Asistență Socială din primării. Tot primăriile vor întocmi listele persoanelor eligibile pentru Programul ”Prima Lumină”, pe care le vor trimite apoi Ministerului Dezvoltării Regionale, coordonatorul programului și instituția care va distribui voucherele.

Programul Prima lumină se poate implementa în etape – începând cu o fază de pilotare în 15.000 de locuințe.

Deși a primit  aviz negativ din partea a două Comisii – buget, finanțe și energie, dar a fost aprobată în Comisia pentru muncă și familie, propunerea legislativă a fost aprobată tacit de Senat. Proiectul urmează să ajungă în dezbaterea Camerei Deputaților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + = 13