FARSELE LA 112, SANCȚIONATE DUBLU

0
835

 

Persoanele care se țin de farse la 112 vor plăti mult mai scump pentru distracția aceasta. După ce au constatat că 70% dintre apelurile la numărul unic de urgență sunt fie abuzive fie sunt alarme false, parlamentării intenționează să dubleze amenzile deja existente și să adauge și noi tipuri de sancțiuni. În momentul de față, legea prevede că apelarea abuzivă la 112 se sancționează cu amendă între 500 și 1.000 de lei, iar pentru alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție sancțiunea este aceeași. Sancțiunile nu au descurajat, totuși, farsele. Astfel, în fiecare zi la 112, se fac 34.000 de apeluri abusive, injurii sau întrebări stupide, sau apeluri care trimit echipajele de intervenție la evenimente inexistente.

Acum parlamentarii au inițiat un proiect mult mai dur în ce privește sancționarea acestor fapte. Astfel, amenzile pentru apeluri abuzive au fost dublate ajungând la intervalul 1.000-2.000 de lei. În ce privește alertele false, cuantumul s-a cvadruplat, o asemenea faptă fiind sancționată cu amenzi între 2.000 și 4.000 de lei. În plus, noile amenzi se dubleză în caz de recidivă, dacă fapta este comisă în mai puțin de un an de la prima sancțiune.

Proiectul prevede că alternativă la amendă chiar și posibilitatea trimiterii contravenienților la muncă în folosul comunității, între 200 și 400 de ore, iar pentru cei care recidivează, numărul de ore se dublează. Mai mult, la alertarea falsă, cei care fac farsele vor trebui să suporte și costurile intervenției.

Efectele apelurilor abuzive sunt reclamate de mai multă vreme: linia 112 este ținută ocupată de cei care se țin de farse, în timp ce persoane care chiar au nevoie de ajutor nu pot să-l ceară, iar echipajele trimise pe teren degeaba nu mai ajung la evenimente cu consecințe serioase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 45 = 49