S-A STINS ADELA PETRE, TEZAURUL UMAN VIU

0
822

A încetat din viață Adela Petre, cea mai cunoscută creatoare de artă populară din județul Buzău. După o perioadă de spitalizare, artista populară se află în grija Căminului pentru persoane vârstnice de la Smeeni, acolo unde a și decedat. În iunie, Adela Petre ar fi împlinit vârsta de 90 de ani. Până la această vârstă, buzoianca a avut ocazia să îi cunoască personal pe toţi preşedinţii României sau familiile lor, de la Nicolae Ceauşescu până la Klaus Iohannis.

Adela Petre s-a născut la 10 iunie 1929, în satul Valea Sibiciului, comuna Pătârlagele. Ea a demarat producția de covoare românești din lână în anii 80, la cooperativa meșteșugărească din Buzău, unde era angajată. Primul său succes a fost la un festival de artă populară de la Galați, în 1983, eveniment care a consacrat folosirea părului de capră în arta populară românească. Creatoarea populară a fost membru al Academiei Artelor Tradiționale de la Sibiu.

Apreciată pentru unicitatea ţesăturilor sale din păr de capră, Adela Petre, a fost declarată, de UNESCO, în 2012, „Tezaur Uman Viu“.

În 2017, Adela Petre a primit titlul de cetăţean de onoare al judeţului Buzău. Dinstincția i-a fost oferită de către Consiliul Judeţean Buzău, la împlinirea vârstei de 88 de ani.

Și după moartea sa, Adela Petre rămâne o mesageră a artei populare românești, lucrările sale din păr de capră fiind prezente în muzee și colecții particulare din toată lumea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 4 =