SE REINTRODUCE GARANȚIA PENTRU AMBALAJELE DIN STICLĂ

0
1207

Luna aprilie readuce în România o practică folosită în perioada comunistă- garanția pentru ambalajele din sticlă. Astfel pentru orice produs cumpărat la sticlă vom plăti 50 de bani în plus. Regula se aplică deocamdată în magazinele mari, de peste 400 de metri pătrați. Ambalajele vor putea fi returnate doar în locul în care au fost achiziționate produsele,  pe baza bonului de cumpărături. Autoritățile speră că îi vor impulsiona pe români să recicleze și se bazează pe dorința producătorilor și a retailerilor de a câștiga capital de imagine.

Taxa de reutilizare a fost folosită și în perioada comunistă, când era foarte răspândit programul celor trei R: Reciclare, Recondiționare, Refolosire.

O astfel de taxă se aplică în alte țări. În Germania, de exemplu, pentru o sticlă returnată se primesc 7 cenți, iar pentru un PET – 25 de cenți.

România este printre țările codașe la capitolul reciclare. Producem anual 1,3 milioane de tone de ambalaje și reciclăm doar 5 la sută. În faţa Comisiei Europene, însă, ne-am asumat că vom recicla de 10 ori mai mult.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 61 = 65