CE SIMBOLIZEAZĂ MĂRȚIȘORUL ?

0
942

Este considerat simbolul primăverii, este nelipsit în prima zi din martie, este pe buzelele tuturor bărbaților aflați în căutarea de cadouri și este primit de fetițe încă de la grădiniță . Pe scurt, este adevărata vedetă la început din martie.

Originile mărțișorului

Potrivit specialiștilor, originile sărbătorii mărțișorului nu sunt cunoscute cu exactitate, din punct de vedere istoric a fost prezent atât la români cât și la bulgari sub numele de Mărteniță. Din acest motiv, istorii spun că este mărțișorul este are un substrat comun daco-tracic, anterior romanizării la primii și slavizării la ultimii.  După alți specialiști cuvântul Mărțișor este de origine latină. Aceasta era denumirea populară a lunii martie. 1 martie era prima zi din an la romani, care îl sărbătoreau pe Marte, o divinitate venerată mai ales ca ocrotitoare a activităților agricole. Totodată, acesta personifică renașterea periodică a naturii. Tracii îl sărbătoreau pe zeul Marsyas Silen, al cărui cult era legat de pământul matern și vegetație.

Șnurul alb-roșu

Mărțișoarele sunt simboluri ale renașterii naturii odată cu venirea primăverii și au rol de talismane. Primul mărțișor a fost șnurul împletit din fir alb și negru, cel din urmă fiind înlocuit în timp cu unfir roșu, culoare care protejează de rele și exprimă iubirea în credința populară. Albul, la rândul său, semnifică puritate și energie.

O altă simbolistică a șnurului bicolor este aceea că albul reprezintă iarna, iar roșul, vara. Pe de altă parte, roșul ar fi putut înlocui negrul pentru a aduce aminte de anumite sacrificii.

Simbolistică

În contextul celebrării primăverii, a apărut Mărțișorul ca obiect, care avea funcționalitate de amuletă. La început, mărțișorul era o monedă din aur sau din argint, la care se atașa o sforicică făcută din două fire răsucite, unul alb și unul roșu. Aceste două culori reprezintau principiul feminin, respectiv pe cel masculin.

Culoarea roșie reprezintă soarele, focul și sângele și este atribuită vieții și feminității. Albul simbolizează limpezimea apelor și albul norilor, specifică înțelepciunii masculine. Îmbinarea acestor două principii semnifică schimbul de forțe vitale, ce mișcă materia, dau naștere viului.

Datini și obiceiuri

Mărțișorul era încărcat cu foarte multă simbolistică. Se credea că purtarea mărțișorului aduce noroc, sănătate și bogăție. Te ferește de boli și deochi;

Acesta se poartă în unele zone în perioada 1-9 martie, iar în altele pe tot parcurul lunii, după care se agăță într-un copac ca să fie roditor. Se poate purta la mână, în piept sau la gât. Este simbolul Soarelui și al puritații sufletești.

Oferirea Mărțișorului unei persoane la care ții înseamnă să îndupleci soarele să-ți dea sănătate, poftă de viață și iubire.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

28 + = 31