CAROL GEORGESCU, PREȘEDINTELE SOCIETĂȚII EXPLORATORILOR, DESPRE PRIMA EDITIE A CONCURSULUI DE EXPLORARE URBANĂ: ”AM PUS BUZĂUL ÎN MIȘCARE!”

0
1149

Ceea ce a pornit ca o pasiune a unui om fascinat de natură, s-a transformat în câțiva ani într-o asociație cu acte în regulă, iar recent marea provocare a fost organizarea unui concurs de explorare urbană, unic în Buzău. Cât de mult s-a bazat pe ajutorul voluntarilor, cum a decurs evenimentul, ce alte planuri are pentru viitorul apropiat și cum își propune să unească iubitorii de natură, aflați dintr-un interviu acordat săptămânalului Scurt pe 2 de Carol Georgescu.

Alina Răducan: Cum a pornit această idee a înființării unei societăți care să unească iubitorii de natură și drumeții?

Carol Georgescu: Ideea a apărut în 2015 când am considerat necesar să existe și în Buzău o comunitate de oameni care iubesc drumețiile și relaxarea în natură. Eu fac pare dintr-un astfel de grup, Jnepenii ne numim, și mi s-a părut normal să caut astfel de oameni și la noi în oraș. Apoi am zis că este foarte bine să avem și o personalitate juridică pentru a putea crea mai multe lucruri frumoase în munții noștri și a apărut ideea înființării Asociației Societatea Exploratorilor și Călătorilor.

A.R.: Ce vrea să devină pentru Buzău, Societatea Exploratorilor?

C.G.: Societatea Exploratorilor vrea să strângă în jurul ei o comunitate de oameni care iubește natura, oameni care au inimă și reușesc să aloce puțin timp ca să strângă pet-uri, de exemplu, din păduri sau de pe potecile unde noi călătorim. Ne place să credem că astfel putem fi un exemplu bun pentru societatea în care trăim astăzi, una destul de ignoranță cu problemele pe care oamenii le creează naturii.

A.R.: Le-ați propus buzoienilor weekendul trecut un concurs de explorare urbană. Cum au reacționat aceștia?

C.G.: Concursul de Explorare Urbană, de sâmbătă, a fost spectaculos, practic am pus Buzăul în mișcare și dacă target-ul nostru a fost să facem fericiți cel puțin 60% dintre concurenți, la final, fericirea a fost maximă pentru toți cei peste 200 de concurenți. Interesant este că multe echipe, ne-au rugat efectiv să mai organizăm astfel de evenimente ca să îi scoatem din casă, în Buzău lipsind momentan astfel de acțiuni din lipsa de inițiativă, au spus ei.

A.R.: În ce a constat concursul?

C.G.: Concursul a constat în descoperirea, de echipele formate din câte 3 persoane, a unor indicii care au fost ascunse în ghicitori. Ele au avut de urmărit un traseu, care nu a fost deloc scurt (11 km), iar pe acesta au avut de descoperit diverse obiective cum ar fi: clădiri importante, statui, plăci comemorative, sau arbori seculari. De asemenea, au fost nevoiți să răspundă și la câteva întrebări legate de unele tradiții buzoiene dar și despre obiective din județul Buzău. Departajarea s-a făcut după punctajul acumulat și apoi după timp.

A.R.: V-ați decis primăvara aceasta să ne scoateți din case. La ce evenimente v-ați gândit?

C.G.: Următorul eveniment va fi pe 3 martie și reprezintă o operațiune de ecologizare într-o pădure de lângă Monteoru, în zona în care se fac grătare, unde se lăsă mereu gunoaie în urmă, zonă de interes pentru noi fiindcă este locul de intrare într-un traseu care ne place mult către Stânca lui Monu și Lacul Verde. Apoi în al doilea week-end din aprilie va fi o drumeție în Parcul Tineretului din Buzău și spre râul Buzău unde vom urmări câteva specii de păsări care s-au aciuat pe lângă orașul nostru. Vom mai organiza alte drumeții, dar și alte concursuri de explorare. Cine urmărește pagina de Facebook „Societatea Exploratorilor” va găsi fiecare eveniment pe care îl oferim total gratuit buzoienilor aventurieri, curioși sau care vor să se conecteze câteva ore cu natura și să uite de stresul cotidian.

A.R.: Cum a pornit pentru tine această pasiune și ce planuri ai pentru viitorul apropiat?

C.G.: Aventurier și explorator sunt de mic copil, când mergeam cu amicii mei de la bloc prin grădinile sârbești din spatele cartierului meu către râul Buzău. Apoi, că adult am început să iubesc muntele dar nu numai, în general natura. Călătoriile în natură mi-au crescut foarte mult gradul de fericire și mi s-a părut corect să împărtășesc acest lucru și cu buzoienii astfel că le propun să vină cu noi în drumeții și la acțiunile pe care le vom organiza. Este nevoie de ajutor, de voluntari dar și pentru că satisfacția, aerul curat respirat, socializarea față în față și fericirea sunt garantate. Hai și tu, Buzău!

Alina Răducan

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 4 =