OIERITUL, O AFACERE PĂGUBOASĂ

0
1182

Oieritul a devenit o afacere mai mult păguboasă, decât rentabilă, în România. O spun crescătorii de oi din Bărăgan, care consideră că această îndeletnicire este pe cale de dispariție, în lipsa unor măsuri ferme pentru sprijinirea oierilor.

Mulţi crescători de oi din zona Buzăului se gândesc să renunţe la turme, pentru că le este din ce în ce mai greu să crească animalele. Au puţin lapte din cauza secetei, iar valorificarea pentru carne nu este o opţiune, deoarece o oaie a ajuns să coste mai puţin de 100 de lei. În schimb, îngrijirea lor necesită cheltuieli din ce în ce mai mari, atât cu furajele, cât și cu tratamentele şi plata ciobanilor. Pentru proprietarii de oi, până şi tunsul animalelor este o sarcină păguboasă, atât timp cât lâna rezultată nu mai are căutare.

Crescătorii de oi spun că statul trebuie să ajute mai mult oieritul, prin îmbunătăţirea condiţiilor de valorificare a tuturor produselor de origine animală. Pe lângă subvenţia anuală, ar trebui regândite facilităţi inclusiv pentru valorificarea lânii şi a pieilor de animale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 78 = 86