Alertă maximă în județul Buzău din cauza unui nou focar confirmat de pestă porcină

0
1057

Este alertă maximă în județul Buzău din cauza unui nou focar confirmat de pestă porcină. Este vorba despre focarul apărut în localitatea Vadu Pașii, unde, zile trecute, un porc a murit și alți trei au fost eutanasiați de medicii veterinari în gospodăria unui tehnician veterinar. Grav este că în aceași comună au mai apărut două suspiciuni de pesta porcina. Dacă boala se extinde, ar putea fi ucişi preventiv porcii din întreaga localitate.

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat  ieri apariţia virusului de pestă porcină africană, în gospodăria unui tehnician veterinar din localitatea buzoiană Focșănei, comuna Vadu Pașii. Grav este că în aceeași localitate au mai apărut alte două suspiciuni de îmbolnăvire. Ieri, doi purcei au fost sacrificati si au fost recoltate probe.

Dacă vor apărea și alte focare de boală, veterinarii ar putea  ucide preventiv porcii din întreaga localitate. Deocamdată nu se știe de unde a apărut virusul, însă este cert că tehnicianul veterinar a fost in interes de serviciu în mai multe gospodării din mai multe sate.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată, iar pentru a împiedica răspândirea bolii, locuitorii trebuie sa fie precauti. La acest moment, în satele Focșănei și Vadu Pașii, au fost deja instuite zone de supraveghere si protecție. De asemenea, la fiecare gospodărie unde sunt crescuţi porci, oamenii trebuie să-și instaleze dezinfectoare individuale, respectiv covoraşe cu substanţe dezinfectante. În cele două sate cu focare au fost impuse unele restrictii și obligații.

Până acum, la Buzău au fost inregistrate 8 focare de pestă porcină, însă, în nicio localitate nu au fost ucişi preventiv porcii, ca în alte județe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

31 + = 39