GUVERNUL A APROBAT MAJORAREA SALARIULUI MINIM

0
1071

 

Guvernul a aprobat majorarea, de la 1 ianuarie 2019, a salariului de bază minim brut pe ţară, la 2080 de lei lunar. De majorare vor beneficia şi angajaţii care au studii superioare şi o vechime de cel puţin un an în domeniul studiilor pe care le-au absolvit. Pentru aceştia salariul de baza minim brut va fi de 2350 de lei. Majorarea în funcţie vechime a fost însă eliminată.

Decizia Guvernului vine în urma discuţiilor din ultima şedinţă a Consiliului Economic şi Social, în care patronatele şi-au exprimat nemulţumirea faţă de creşterea salariului minim pe economie în funcţie de studii, dar şi în ceea ce priveşte vechimea. Astfel, majorarea salariului minim în funcţie de vechime, respectiv cel puţin 15 ani în câmpul muncii, a fost eliminată.

Potrivit actului normativ aprobat astăzi de Executiv, salariul de bază minim brut pe ţară va fi majorat de la 1 ianuarie la 2080 de lei. De la aceeaşi dată, salariul minim brut pentru angajaţii cu studii superioare şi vechime de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare va fi de 2.350 de lei. În prezent în România, numărul total al contractelor până la salariul minim brut pe economie este de aproape 1 milion 380 de mii, din care cu studii superioare circa 350 de mii şi cu vechimea de peste 15 ani, aproximativ 785 de mii.

Totodată, puţin peste 1 milion de angajaţi se încadrează la diferenţa pentru salariul minim de 2.080 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 30 = 40