Sprijin pentru copii părinților plecați în străinătate

0
876

Monitorizarea și îndrumarea copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate reprezintă una dintre prioritățile Direcției de Asistență Socială și a unităților de învățământ din Rm. Sărat.

Copiii lăsaţi singuri acasă, în urma migraţiei economice a unuia sau a ambilor părinţi, reprezintă unul dintre fenomele sociale de amploare ale României. Soluţiile principale pentru această problemă sunt: desemnarea de către părinţi a unei persoane responsabile care să-i poarte de grijă copilului şi notificarea Direcției de Asistenţă Socială pentru a verifica dacă minorul se dezvoltă într-un mediu potrivit.

Mihaela Popescu, directorul Direcției de Asistență Socială din Rm. Sărat, susține că : “În anul 2015, am avut de vizitat peste 600 de copii ai căror părinți erau plecați la muncă în străinătate. În ultimul an școlar, numărul s-a redus la aproximativ 320. Chiar și așa acesta este un număr destul de mare pentru orașul nostru. Este necesară acordarea unei atenții deosebite pentru acești copii și suntem obligați să vizităm toate aceste familii pentru a vedea situația fiecărui copil în parte.”

Marcela Marin, profesor în cadrul Școlii Gimnaziale “Vasile Cristoforeanu” din Rm. Sărat, subliniază: “La Școala 5, munca în echipă ne-a ajutat să depistăm situațiile de copii aflați în dificultatea de a rămâne fără un părinte. Nuanțele fiecărui caz sunt specifice, cunoscându-le și consultându-ne între noi și având partener consilierul școlar, am stabilit o serie de măsuri: consilierea lor, creșterea motivației în învățare, activități organizate, crearea unor grupuri de sprijin emoțional.” 

Marinela Toader, profesor în cadrul Școlii Gimanziale Nr. 6, precizează: “De multe ori am avut surpriza să văd că nu se izolează sau că se simt inferiori celorlați copii. Ei au nevoie de siguranță, de protecție, de dragoste, afecțiune, de comunicare cu cadrul didactic pentru a afla exact ce simte în acele momente, când probabil se simte inferior.”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 3 =