Sărbătoare mare astăzi pentru credincioşii care îi prăznuiesc, pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril

0
988

 

Sărbătoare mare pentru credincioşi, astăzi când îi prăznuiesc pe Sfinţii arhangheli Mihail şi Gavril, în tradiţia creştină conducătorii cetelor de îngeri şi călăuze ale sufletelor în drumul spre Rai. Este cea mai mare sărbătoare a toamnei, înaintea Postului Crăciunului, consemnata de calendarul Bisericesc. În toate bisericile din România au avut loc slujbe speciale, iar credincioşii au împărţit pentru sufletul morţilor şi au aprins lumânări, atât pentru cei vii, cât şi pentru cei morţi fără lumânare sau în împrejurări napasnice. Oamenii care au trecut astăzi pragul lacaselor de cult s-au rugat pentru sănătate şi linişte în ţară.

Odată cu sărbătoarea de astăzi sunt pomeniţi şi ceilalţi îngeri, consideraţi în tradiţia populară păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte.

Potrivit tradietiei, an această zi, ciobanii fac o turtă mare din mălai, numită turta berbecilor, pentru a spori fecunditatea mioarelor. Aceasta turtă se arunca în ziua praznicului în mijlocul oilor şi se dă drumul totodată berbecilor intre oi. Dacă turta va pica cu faţa în sus, la primăvară vor faţă toate oile. În schimb, dacă va pica cu faţa în jos, este semn rău de oi sterpe fără rod. De ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil este bine să aprinzi o lumânare ca să ai „lumina” pe cealaltă lume. De asemenea, este bine să aprinzi lumina şi pentru morţii fără lumânare, sinucigaşi sau osândiţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

79 + = 83