Cazinoul din Constanța a fost iluminat în culori

0
962

 

Este vorba de un proiect mai mare, derulat la nivel național, care se numeşte „Anul 1918 într-o altă lumină”. Proiectul presupune iluminarea arhitecturală a 10 clădiri din România, a căror istorie este strâns legată de momentul Marii Uniri și de ultimii o sută de ani. Proiectul costă, cu totul, peste 288.000 de lei, iar banii provin de la Ministerul Ministerul Culturii.

Timp de 15 minute, Cazinoul aflat în ruină şi înconjurat cu garduri metalice care-i ţine pe oameni la distanţă a fost iluminat festiv. Iniţiatorii acestui demers au vrut ca bătrâna clădire să rămână în memoria colectivă mai frumoasă şi mai colorată decât arata acum.

În timp ce luminile colorate se schimbau pe faţada Cazinoului, din boxe răsună o muzică ambientală iar pe fundal, vocea unui actor povestea momentele importante din istoria edificiului secular. Scopul acestei manifestări culturale este să repoziţioneze Cazinoul căzut în uitare în mentalul colectiv, şi să tragă un semnal de alarmă asupra stării în care acestea se află.

Localnicii aflaţi la plimbare pe faleza Cazinoului au fost surprinşi de spectacolul de sunet şi lumina, însă în loc să-i facă mai optimişti, evenimentul artişti le-a reamintit câţi ani au trecut fără ca nimeni să nu mişte un deget pentru renovare sau restaurare.

Proiectul „Anul 1918 într-o altă lumină” este strâns legat de momentul Marii Uniri şi de ultimii o sută de ani şi se derulează în Capitală şi în Iaşi, Constanţa, Sighet, Arad şi Alba Iulia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

76 + = 84