BUZĂU: La Râmnic, toamna se numără sacii galbeni

0
1157

Din acest an, pentru râmniceni se numără nu numai bobocii, cum se spune în popor, ci şi saci galbeni, pe care echipa RER SUD SA i-a distribuit locuitorilor de la case. Aşadar colectarea selectivă a deşeurilor a intrat în linie dreaptă pentru locuitorii municipiului Râmnicu Sărat.

Primul pas a fost distribuirea sacilor galbeni destinaţi deşeurilor reciclabile, în care trebuie să colecteze separat ambalaje de hârtie și carton curate și pliate, materiale plastice cum sunt: pet-uri, folii, pungi de plastic, flacoane de la detergenți, șampon, săpun lichid etc. şi ambalaje de aluminiu, respectiv doze din aluminiu, dar şi alte ambalaje din metal cum sunt cele de la conservele de orice tip clătite, deci curate. Odată cu distribuirea sacilor galbeni destinaţi reciclabilelor, s-au oferit râmnicenilor primele informări scrise despre modalitatea în care trebuie să depoziteze deşeurile pe categorii.

Prima săptămână de colectarea a sacului galben a fost dublată de o amplă acţiune de informare din casă în casă, perioada în care agenţii de comunicare au discutat cu cetăţenii pe care i-au găsit acasă, despre modul în care trebuie să pună deşeurile reciclabile în saci. Un aspect pozitiv este acela că în cele mai multe cazuri râmnicenii au demonstrat o deschidere lăudabilă pentru colectarea selectivă abia demarata, constatata la prima ridicare a sacului galben. În majoritatea sacilor colectaţi, agenţii de comunicare au găsit exact reciclabile destinate acestora. De altfel fiecare sac în parte este un afiş pe care se regăsesc imprimate informaţiile menite să îi ajute pe beneficiarii proiectului pas cu pas, să facă ceea ce trebuie.

Au existat câteva situaţii izolate în care, în saci s-au găsit şi alte tipuri de deşeuri, nu doar reciclabile, iar acolo am insistat prin discuţii directe în care s-au explicat beneficiile acţiunii de colectare selectivă, atât din punct de vedere legal, cât şi din punct de vedere moral.
Din punct de vedere legal, prevederile Legea, nr. 101/2006 a serviciului public de salubrizare a localităţilor, modificată prin Legea nr. 99/2014, prevede la art. 24 alin.6, lit.d) faptul că membrii comunităţilor locale, persoane fizice sau juridice, au în calitatea lor de utilizatori direcţi sau indirecţi ai serviciului de salubrizare, următoarea obligaţie: să asigure colectarea separată, în recipientele asigurate de operatorul serviciului, distinct inscripţionate şi amplasate în spaţii special amenajate, a deşeurilor pe care le-a generat în propria gospodărie sau ca urmare a activităţilor lucrative pe care le desfăşoară”.

De asemenea, Legea 211/2011 privind regimul deşeurilor prevede la art. 14, alin. 1 faptul că „pentru asigurarea unui grad înalt de valorificare, producătorii de deşeuri şi deţinătorii de deşeuri sunt obligaţi să colecteze separat cel puţin următoarele categorii de deşeuri : hârtie, metal, plastic şi sticlă.”

Din punct de vedere moral, uman, cu toţii trebuie să înţelegem că acest pas către un comportament civilizat aduce beneficii majore mediului în care trăim, iar de acesta este legată sănătatea noastră, a copiilor noştri. Curăţenia pe care fiecare dintre noi o facem în casă, sau în curtea în care trăim nu se inchiei odată cu punerea gunoiului în coşul, pubela sau sacul galben pe care le avem la dispoziţie. De modul în care punem aceste deşeuri depinde mai departe curăţenia mediului în care trăim şi obiectivul de viitor la care ar trebui să ajungem, adică desfiinţarea în timp a de- poniilor sau, cum li se spune în popor, a gropilor de gunoi. Practic tot ceea ce aruncăm la gunoi ar trebui să se poată recicla.

Obiectivul “zero deşeuri” propus la nivel mondial se referă exact la reciclarea materiilor organice sau anorganice provenite din deşeuri. Mesajul pe care RER SUD SĂ îl transmite este că dincolo de casă fiecăruia dintre noi, mediul în care trăim este tot al nostru al tuturor. Dacă îl îngrijim cu aceeaşi responsabilitate cu care ne îngrijim gospodăria, avem grijă de noi.

RER SUD SA a pus la dispoziţie recipienţii care îi ajută pe râmniceni să parcurgă drumul către obiectivul zero deşeuri, dar numai împreună vom reuşi să asigurăm un viitor mai curat şi mai sănătos copiilor noştri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

68 + = 73