Secetã extremã în România, deși suntem în plinã toamnã. Agricultorii au amânat însămânţările de toamnã.

0
980

Agricultorii din sudul şi estul tãrii sunt nevoiţi sã amâne însămânţările de toamnã din cauza pãmântului foarte uscat. La Vadu Paşii, în judeţul Buzãu, agricultorii aşteaptă precipitaţii de cel puţin 40 de litri pe metru pãtrat pentru a înmuia solul.

Iancu Dãnoiu are 63 de ani și este agricultor de zeci de ani. Pe suprafața de teren de care rãspunde, aflatã în comună Vadu Pașii, nu a putut intra cu plugul din cauza solului extrem de uscat și tare. A apucat sã semene rapița, însã nu a încolțit deoarece nu a fost deloc umiditate în sol.

Sunt aproximativ douã luni de când nu a mai plouat serios în zona Buzãului. Pânã pe 26 octombrie, spune agricultorul din Buzãu, ar trebui înființatã cultura de grâu, însã vremea le-a dat planurile peste cap. Grâul de sãmânțã așteaptã în depozite, pentru cã terenul este nepregãtit.

Iancu Dãnoiu spune cã un val de precipitații de cel puțin 40 de litri pe metru pãtrat ar înmuia solul suficient cât sã permitã intervenția tractoarelor cu plug. Deocamdatã, culturile de toamnã nu sunt compromise, asigurã cultivatorul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 1 =