Îngrijorare printre gospopdari după ce Buzăul a intrat pe harta județelor unde există focare de pestă porcină africană

0
1195

 

Neglijența unui localnic din comună Pănătău, care a adus carne infestată cu pestă din Tulcea, a făcut ca și Buzăul să intre pe harta județelor unde există focare de pestă porcină africană. Autoritățile au fost nevoite să instituie măsuri de siguranță pentru ca maladia să nu se extindă și în alte zone ale județului. Asta, spre disperarea localnicilor din zona de munte, care sunt îngroziți că rămân fără animale și nu mai au cu ce se hrăni la iarnă.

Virusul pestei porcine africane se extinde cu repeziciune, iar Buzăul a ajuns al 11-lea județ cu focare ale bolii care face ravagii în gospodăriile românilor. Prezenţa virusului la porci a fost confirmată în două gospodării, din Pătârlagele şi Pănătău, ai căror proprietari ar fi primit carne din aceeași sursă, anume de la o rudă din Tulcea, unde sunt cele mai mari probleme cauzate de această maladie. Gospodarii din comună buzoiană Pănătău se tem că pesta porcină africană descoperită la vecinul lor ar putea ajunge și la ei.

Covoare cu substanțe dezinfectante au fost montate pe ulițele care duc spre gospodăriile în care au fost descoperiți porci infectați cu virusul pestei porcine africane. Cele două localităţi sunt acum în carantină, iar toate gospodăriile, unde, potrivit cifrelor, sunt peste 300 de porci, vor fi decontaminate, pentru a preveni răspândirea virusului.

De teamă că vor ieşi în pierdere după ce au investit în creşterea porcilor, mai mulți săteni au sacrificat animalele, apoi au pus carnea în frigider. Autoritățile nu sunt de acord cu sacrificarea animalelor și amenință cu sancțiuni. În acest moment, la nivel național, au fost confirmate peste 700 de focare în 167 de localităţi. Reprezentanții Guvernului spun că au făcut mai bine de 500 de informări în toată țara, prin care i-au învățat pe crescătorii de porci cum să prevină boala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 3 =