Pesta porcină africană se extinde şi în judeţul Călăraşi

0
1107

 

Pesta porcină africană se extinde şi în judeţul Călăraşi, unde 7 noi focare de boala au fost confirmate. Până acum, la Călăraşi nu au fost sacrificaţi decât porcii din gospodăriile unde se confirmase virusul şi nu au fost ucişi preventiv porcii din întreaga localitate.
Pesta porcină africană s-a răspândit în 10 judeţe din ţară, cel mai afectat fiind judeţul Tulcea.

Noile cazuri de pesta porcină africană au fost identificate pe raza localităţilor Borcea şi Perişoru, iar în prezent, la nivelul judeţului Călăraşi, sunt confirmate 9 focare de boală, primele două fiind descoperite în urmă cu 3 săptămâni.

Până acum, pesta s-a răspândit în 10 județe și peste 121.000 de porci au fost sacrificaţi, cel mai afectat fiind județul Tulcea – în proporție de 40% . Virusul pestei porcine africane a fost confirmat, săptămâna trecută şi la cea mai mare fermă de porci din România, situată în localitatea brăileana Gropeni, cu un efectiv de 140 de mii de exemplare. Autoritățile au demarat deja aici procedurile pentru eutanasierea acestora.

Cât despre despăgubiri se estimează că acestea vor depăși 1 milion de euro. Deocamdată, însă, ministrul Agriculturii Petre Daea spune că dosarele fermierilor sunt blocate din cauza impasului în care a intrat rectificarea bugetară.

Pentru că nu are specialiști în domeniu, România a adus experți în pestă porcină africană din Franța, Danemarca și Spania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 55 = 63