Muzeul Formelor, un centru muzeal dedicat trovanţilor, formaţiuni elipsoidale cu o vechime de peste 6 milioane de ani, a fost deschis recent în localitatea buzoiană Bozioru

0
1488
sursa foto: Stiri de Buzau

Proiect, pe cât de inedit, pe atât de fascinant în Muntii Buzăului. Este vorba despre Muzeul Formelor, un centru muzeal dedicat trovanţilor, formaţiuni elipsoidale cu o vechime de peste 6 milioane de ani, care a fost deschis recent în localitatea buzoiană Bozioru. Noul muzeu are ca scop protejarea şi promovarea trovanţilor şi Babelor de pe dealul din Ulmet şi din tot ţinutul.

 

Noul muzeu al formelor găzduieşte trovanţi de la Ulmet în miniatură şi funcţionează în cadrul Centrului de Informare şi Promovare Turistică, înfiinţat de Primăria Bozioru, în urmă cu şase ani, cu fonduri europene. Noul muzeu are și o pagină de Facebook, unde cei interesați primesc toate informațiile de care au nevoie pentru a vizita obiectivele turistice din zonă.

Prin vizitarea noului muzeu înfiinţat de reprezentanţii Geoparcului „Ţinutul Buzăului”, turiştii sunt invitaţi să parcurgă o călătorie în urmă cu 6-7 milioane de ani, trovanţii fiind formaţiuni elipsoidale din cuprinsul unui strat de nisip sau al unei gresii friabile, cimentată de apele calcaroase. Formaţiunile, numite în literatura de specialitate şi ”concreţiuni grezoase”, ar fi apărut în urma unor cimentări locale ale nisipului, posibil pe fondul unei activităţi seismice.

Muzeul de la Bozioru nu este singurul proiect de acest fel al Geoparcului „Ţinutul Buzăului“.  Într-o altă comună de munte din judeţul Buzău, Lopătari, funcţionează Muzeul „7 Locuri de Poveste”, unde vizitatorii pot cunoaşte şapte locuri din Ţinutul Buzăului care au inspirat de-a lungul timpului poveşti cu balauri, uriaşi, căpcăuni, spirite protectoare, pietre magice şi leacuri nemaiîntâlnite.

Un muzeu al trovanţilor a mai fost înfiinţat după 1990 în localitatea Costeşti, judeţul Vâlcea.

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

72 + = 76