Controale ample în fermele de porci din județul Buzău pentru combaterea pestei porcine africane

0
1228

 

Veterinarii le recomanda crescătorilor de animale să-şi ia toată măsurile de siguranţă pentru ca răspândirea pestei porcine în fermelor lor i-ar putea duce la faliment. În momentul de faţă, în țara au fost depistate peste 500 de focare, în  opt judeţe. Din fericire, consumul de carne de porc infestată cu pestă nu este periculos pentru sănătatea omului.

Este un adevărat măcel în fermele de porci, din cauza peste porcine africane, mai ales  în județele din sud-estul României unde apar noi focare ale bolii. La Buzău, Direcţia Sanitar-Veterinară a luat toate  măsurile pentru a combate răspândirea pestei din judeţele învecinate. După ce au închis toate târgurile de animale, inspectorii veterinari au început controalele în fermele de porci din județ. Medicii sanitar-veterinari le recomandă în continuare cetăţenilor să nu meargă în localităţile cu focare, pentru că virusul să nu ajungă în județul Buzău. Omul poate transmite  foarte ușor virusul, chiar dacă el nu se îmbolnăveşte.

Deşi simptomele debutului pestei porcine africane sunt greu detectabile, fermierii pot observa cu uşurinţă o serie de semne care indică îmbolnăvirea. Un semnal de alarmă ar trebui să fie orice deces inexplicabil în exploataţiile de porci. Îngrijorare ar trebui să existe şi dacă animalele au febră de 40-42 de grade.

În România, au fost înregistrate aproape 500 de focare de boală, în opt judeţe, fiind ucişi preventiv peste 80.000 de porci. Cea mai gravă situaţie este în Tulcea, unde sunt 90% dintre focare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 1 =