Măsuri de prim ajutor în caz de insolație și arsuri solare

0
1233

Expunerea prelungită la soare, cu capul descoperit, combinată cu deshidratarea duc la apariția insolației, o problemă care poate avea urmări grave dacă nu se acordă îngrijiri imediate.

În cadrul insolației, neplăcere de sezon la care copiii și vârstnicii sunt mai expuși, temperatura corpului ajunge sau chiar depășește 40 °C. Este vorba despre o stare de hipertermie, care implică incapacitatea corpului de a-și regla temperatura și de a o menține la 37 °C, având loc o acumulare de lichid la nivelul capului (edem cerebral).

Cel mai frecvent, insolația apare la cei care petrec mult timp în soare, care nu își acoperă capul și nu se hidratează. Este bine de știut că poate apărea și când se depune efort fizic intens, în condiții de căldură și umiditate excesive sau la cei care stau în mașina închisă, fără aer condiționat, în soare.

Cum se manifestă

Insolația propriu-zisă este precedată de stări de greață și de vomă, slăbiciune, durere de cap, crampe musculare, confuzie. Pe lângă temperatura ridicată a corpului, mai apar lipsa transpirației, pulsul rapid, respirația dificilă, halucinațiile, agitația, somnolența și dezorientarea.

Ce este de făcut

Dacă nu se acordă îngrijirile imediate persoanei cu insolație, pot surveni tulburări neurologice, afectare renală sau cardiacă, coma sau decesul. Persoana trebuie dusă cât mai repede într-un spațiu răcoros.

Este bine să i se îndepărteze hainele, pentru ca pielea să intre în contact direct cu aerul. Obiectivul principal este scăderea temperaturii. Pentru acest lucru, corpul victimei va fi răcorit cu apă (nu foarte rece), prin pulverizare sau prin aplicarea de comprese.

Pentru scăderea temperaturii nu se vor administra paracetamol sau aspirină, pentru că pot apărea probleme din cauza răspunsului organismului la insolație. Dacă victima este conștientă, i se va da să bea apă.

Atenție!

Persoana care are insolație nu trebuie să facă baie rece pentru scăderea temperaturii corpului, întrucât există riscul apariției șocului cardiorespirator.

Știai că…

…persoanele care urmează tratament cu vasoconstrictoare (medicamente care contractă vasele de sânge) au un risc mai mare de a face insolație?

Permis și interzis dacă ai arsuri solare

Unii dintre noi exagerează cu statul la soare, iar acest lucru se traduce prin arsuri solare ușoare sau mai grave. Este bine să știi ce să faci, dar și ce să nu faci, pentru a grăbi vindecarea pielii.

Arsurile solare se produc atunci când cantitatea de expunerea la radiații ultraviolete depășește capacitatea melaninei (pigment brun) de a proteja pielea.

Cele mai expuse riscului de a suferi arsuri solare sunt persoanele cu tenul deschis, la care arsurile pot surveni chiar și după 15 minute de stat în soare, fără cremă cu factor de protecție.

Inițial, survine roșeața, care devine fierbinte și dureroasă la atingere. Apoi, își fac apariția bășicile umplute cu lichid, iar după câteva zile se manifestă așa-zisele coji, care reprezintă modalitatea naturală pielii de a elimina stratul deteriorat.

Arsurile severe sunt însoțite de frisoane, febră și dureri de cap.

Așa ajuți pielea să se refacă!

Aplică pe piele comprese reci (tifon înmuiat în apă rece), care se țin 15 minute, de 3 ori pe zi;

  • Pentru grăbirea vindecării pielii, folosește o cremă cu hidrocortizon 1%. În cazul arsurilor de gradul II și III, se recomandă și cremele antiinflamatoare sau, eventual, cu antibiotic, pentru a preveni infecțiile;
  • Dacă nu au apărut vezicule, aplică o cremă hidratantă sau cu aloe vera ori loțiuni cu mentol;

Durerea poate fi calmată cu ajutorul paracetamolului sau ibuprofenului.

Nu este bine să…

…aplici pe piele unt sau alte produse uleioase, întrucât duc la blocarea porilor. În plus, riscul de infecție este mai mare;

….spargi veziculele, întrucât conțin un ser natural cu rol protector. Prin spargerea bășicuțelor, vindecarea este întârziată și pot apărea și infecții.

BINE DE ȘTIUT

În jur de 80% din daunele produse de soare asupra pielii se produc înainte de vârsta de 18 ani.

SFAT

Mergi la medic dacă apar febra, frisoane și erupțiile după arsurile solare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 43 = 49